Antić: Srbija neefikasno koristi energiju, menjaćemo zakon

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je Srbija pri vrhu liste zemalja koje ne štede energiju, i najavio da je u planu što skorije usvajanje izmena Zakona o racionalnom korišćenju energije, što bi, kako je rekao, dalo dodatne podsticaje za uštedu.

„Srbija se nalazi u gornjem delu liste država koje na neefikasan način koriste energiju. Mogli bi daleko više da uštedimo, i da smanjimo ukupnu potrošnju energije za devet odsto, na koliko smo se obavezali Evropskoj energetskoj zajednici, što smo dogovorili sa EU. I prve korake realizujemo“, rekao je Antić otvarajući stručni skup “Ugalj – osporavani enegrent” u organizaciji Balkanmagazina i Elektroprivrede Srbije, a pod pokroviteljstvom resornog ministarstva.

Dodao je i da Srbija može da ima ozbiljnu priču za budućnost energetskog sektora, podsetivši da je usvojen novi Zakon o energetici koji podstiče investicije.

Navodeći da je u prethodnim godinama izgrađeno je 166 malih elektrana, ministar je rekao da je optimista po pitanju toga da Srbija, u skladu sa svojom obavezom, dostigne potrošnju energije iz obnovljivih izvora od 27 odsto.

„Veliki samo optimista da ćemo to realizovati“, rekao je on dodajući da na taj put vodi veliki broj malih koraka, te da smo u te male korake već ušli, a da su sada pred nama veliki koraci.

Buduća vlada će imati kao prioritet razvoj obnovljivih izvora energije, naveo je Antić podsetivši da Srbija ima takav položaj da potencijali na tom polju nisu apsolutno dovoljni.

„Ukupan potencijal sada je na godišnjem nivou 5,65 miliona tona ekvivalenata nafte, a trošimo oko 10 miliona tona. Jasno je da tu nema prostora da to potpuno zatvorimo obnovljivim izvorima energije“, rekao je on ističući da možda najveći potencijal imamo kada je reč o uštedama, odnosno energetskoj efikasnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Aleksandar Antićenergetska efikasnostenergija
Komentari (0)
Dodaj komentar