Argentina traži od MMF-a bržu isplatu kredita, pezos potonuo

BUENOS AJRES – Argentinski predsednik Maurisio Makri zatražio je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) raniju isplatu dela sredstava iz kredita od 50 milijardi dolara dogovorenog sa tom institucijom, kako bi otklonio strahovanja da Argentina neće moći da izvrši svoje dužničke obaveze u 2019.

Makri je u televizijskom obraćanju naciji rekao da se Argentina dogovorila s MMF-om „da unapred dobije sva potrebna sredstva kako bi osigurala usklađenost finansijskog programa za narednu godinu“, prenosi agencija AP.

Naveo je i da je protekle nedelje bilo izraza nepoverenja investitora na finansijskim tržištima vezano za argentinsku ekonomiju, ali da će ova odluka pomoći otklanjanju svake neizvesnosti.

On, međutim, nije precizirao o kom iznosu je tačno reč, kao ni kada bi sredstva trebalo da budu isplaćena.

Argentinski pezos je tokom noći zabeležio najveći jednodnevni pad od 2015. godine, izgubivši više od 7,0 vrednosti. Centralna banka je intervenisala da bi stabilizovala valutu, ali je, i pored toga, završila trgovanje na minimalnih 34,10 pezosa za dolar.

Argentina je u junu dogovorila sa MMF-om trogodišnji stendbaj aranžman u iznosu od 50 milijardi dolara s ciljem jačanja ekonomije i borbe protiv inflacije u toj zemlji.

Argentina se krajem marta ove godine suočila sa krizom poverenja koja je prouzrokovala gubitak više od 10 milijardi dolara rezervi centralne banke i pad pezosa za skoro 20 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar