AstraZeneka prebacila istraživanja u Irsku zbog britanske poreske politike

LONDON – Britanska poslovna klima odvraća farmaceutske kompanije od ulaganja u tu zemlju, izjavio je danas šef kompanije AstraZeneka Paskal Soriot, obrazlažući odluku svoje kompanije da novi proizvodni pogon prebaci na Irsku.

„Iako se Britanija već smatra jednom od najboljih lokacija za naučna istraživanja, u drugim oblastima kao što su podsticaji za proizvodnju i pristup zelenoj energiji još uvek nije“, rekao je Soriot, prenosi Rojters.

On je dodao da ambicija vlade Velike Britanije da postane „supersila“, u naučnim istraživanjima „ometena obeshrabrujućim poreskim okruženjem“,

Kompanija AstraZeneka, britanski proizvođač lekova, nastoji da nadoknadi pad prodaje lekova za kovid-19 prodajom lekova za rak, metaboličke i retke bolesti, a Soriot je rekao da je kompanija na putu da isporuči najmanje 15 novih lekova ove decenije, navodi Rojters.

On je istakao da je nedavna odluka AstraZeneke da izgradi proizvodni pogon u Irskoj umesto u Velikoj Britaniji dokaz da Britanija postaje manje privlačna za proizvođače lekova.

Soriot je istakao da se u Britaniji klinička ispitivanja odlažu jer je Nacionalna zdravstvena služba preopterećena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar