Atanasković u Topoli: Podržaćemo domaće privrednike

TOPOLA – Ministarka privrede Anđelka Atanasković razgovarala je danas s privrednicima u Topli, obišla fabriku za preradu voća i povrća „GMP Jarmenovci“ i poručila da će država nastaviti da daje podršku domaćim privrednicima.

„Firma je dobra, pravi odlične proizvode, izvozi u Nemačku i Rusiju, kao i u sve zemlje iz okruženja, a ima i kapaciteta da proširi proizvodnju uz našu pomoć. Predsednik Aleksandar Vučić stoji na poziciji da država mora da podrži domaće privrednike, a ja sam im, kao ministar privrede, u tom pogledu na raspolaganju“, rekla je Atanasković, saopštilo je ministarstvo.

Direktor Regionalne privredne komore (RPK) Predrag Lučić je istakao da je privreda te opštine prošlu godinu završila sa spoljnotrgovinskom razmenom većom od 41 milion evra i spoljnotrgovinskim suficitom od 14 miliona evra.

„Prošle godine, u odnosu na prethodnu 2020, imamo uvećanje izvoza od preko 33 odsto, dok je spoljnotrgovinski suficit veći za preko 44 procenata. Mi kao RPK i Vlada Srbije činimo sve da se nastavi uspešan izvoz voća i povrća na tradicionalnim tržištima, ali i da nađemo alternativna“, rekao je on.

Privrednik Tomislav Stevanović istakao je zadovoljstvo saradnjom sa Ministarstvom privrede i podrškom koju pruža država.

„U situaciji u kojoj se ceo svet nalazi, podrška ekonomijama poput naših u smislu podsticaja raznih projekata je neophodna, jer mi, da ne zaboravimo, imamo dve godina kovida i velike svetske sukobe, a tržišta se menjaju i u takvim okolnostima neophodno je sistemsko rešavanje nekih stvari“, naveo je on.

Privrednik Dragan Jovanović zahvalio je ministarki što je posetila fabriku za preradu voća i povrća u Jarmenovcima, ističući da ona ima strateški značaj za čitav kraj.

„Vreme u kojem živimo je veoma teško i plaši naše poljoprivredne proizvođače. Stoga nam je drago da čujemo od ministra i predsednika Vučića da će biti nastavljena trgovina s Ruskom Federacijom, jer 80 odsto voća odavde odlazi na to veliko tržište, pa nam je važno da se trgovina ne zaustavlja. S druge strane, bitno nam je da ovakve fabrike kao što je ’GMP’ dobiju pomoć države za proširenje proizvodnje, jer nam treba više takvih prerađivačkih kapaciteta“, istakao je privrednik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar