Australija: Ovlašćenje vladi da revidira potpisane ugovore

KAMBERA – Australija revidira ugovor o 99-godišnjem zakupu komercijalne i vojne luke Darvinport na severu zemlje sa kompanijom Lendbridž, u vlasništvu kineskog milijardera Je Čenga, saznaje Rojters danas iz upućenog izvora u Vladi Australije.

Ovaj potez bi mogao dodatno da pogorša odnos i rasplamsa tenzije između Kine i Australije, koja je krajem prošle godine prepravila svoje zakone o stranim ulaganjima i omogućila vladi da revidira sporazume, nameće nove uslove, pa čak i da primora partnere da odustanu od poslova koji su već odobreni.

Kompanija Lendbridž, koji je povezana sa kineskom armijom, pobedila je 2015. godine na javnom nadmetanju za upravljanje lukom Darvinport i potpisala ugovor vredan 390 miliona američkih dolara.

Dnevnik Sidnej Morning Herald, citirao je ministra odbrane Australije Pitera Đutona, koji je rekao da „razmatra opcije koje su u nacionalnom interes“.

Ni ministarstvo odbrane, ni australijska kancelarija Landbridža, ni kineska ambasada u Kanberi nisu odgovorili na zahteve za komentar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar