Austrija: Trgovci ljuti zbog nesrazmernih policijskih kontrol

BEČ – Austrijski trgovci, usled lokdauna za nevakcinisane imaju za trećinu manje kupaca, a zbog kontrola ni vakcinisani i izlečeni ne dolaze mnogo u šoping, požalio se direktor Udruženja trgovaca Rajner Vil.

On je ukazao da će gubitak obrta biti ogroman, a Udruženje računa sa minusom od oko 350 miliona evra nedeljno.

Vil podseća da je sada vreme za kupovinu božićnih poklona, zbog čega stotine hiljade zaposlenih u trgovini moraju da strahuju za svoj božićni dodatak.

„Posebno sada, kada se odvija najvažnije božićno poslovanje, mnogim trgovcima opada obrt i frekvencija kupaca“, kazao je on.

Kritikovao je policiju zbog kontrola, rekavši da onaj mali broj mušterija, koji još dolaze u radnje, bivaju izložene nesrazmernoj kontroli i kaznama, ako zaborave svoje „2G“ dokumente u kolima ili kući.

„Mušterija je sve manje, a troškovi osoblja, kirije i struje ostaju“, podvukao je Vil.

Dodatno trgovci su, kaže, suočeni sa haosom, zbog „3G“ pravila na radnom mestu.

Vil ističe da je, zbog nedovoljnog proširenja kapaciteta testiranja posebno u ruralnim regionima, došlo do nemogućnosti zaposlenih da dođu na posao.

„Usledilo je ono na šta smo upozoravali, a to je da brojni mali i veliki trgovci nisu mogli da otvore sve filijale jer PCR testovi zaposlenih nisu stigli na vreme ili antigenski nisu mogli biti urađeni zbog nedostatka termina“, kazao je on.

Zbog svih ovih problema Vil je zatražio hitnu i ciljanu pomoć trgovcima, koja bi obuhvatila izostanak prihoda ali sa nivoa pred krizu 2019..

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar