Bajden: Kongres SAD sprečio „božićnu katastrofu“ na železnicama

VAŠINGTON – Kongres SAD-a je odobrio nacrt zakona o blokiranju štrajka na nacionalnim železnicama, koji je mogao da uzdrma američku ekonomiju, ali je odbacio predlog da se železničkim radnicima obezbede plaćena bolovanja.

Američki Senat je u četvrtak izglasao sa 80:15 glasova da okvirni sporazum iz septembra postignut između dela sindikata i železnica nametne u formi zakona i sindikatima koji ga nisu prihvatili kako bi sprečio štrajk 115.000 radnika, koji je bio najavljen za 9. decembar.

Predlog zakona sada ide predsedniku Džou Bajdenu na potpis kako bi postao zakon, a s njegovim stupanjem na snagu bilo kakav štrajk bi se smatrao nezakonitim, a štrajkači bi mogli da budu otpušteni, prenosi Rojters.

Osam od 12 sindikata je ratifikovalo sporazum. Neki radnički lideri su kritikovali Bajdena jer je tražio od Kongresa da nametne ugovor koji su radnici četiri sindikata odbili jer ne uključuje plaćeno bolovanje.

„Poštedeli smo ovu zemlju božićne katastrofe u našim prodavnicama, na našim radnim mestima i u našim zajednicama“, naveo je Bajden u saopštenju, u kojem je pohvalio Kongres što je delovao kako bi se izbegle razorne ekonomske posledice po radničke porodice.

Štrajk na železnici mogao je da zamrzne skoro 30 posto američkog železničkog teretnog saobraćaja, da podstakne ionako visoku inflaciju, da košta američku ekonomiju čak dve milijarde dolara dnevno i da blokira putovanja vozom miliona putnika.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je nacrt zakona o blokiranju štrajka u sredu i zasebno je glasao za to da se za železničke radnike zahteva sedam dana plaćenog bolovanja.

Plaćeno bolovanje je bilo jedno od otvorenih pitanja u pregovorima. Kratkoročna bolovanja su izostavljena iz okvirnog ugovora, pošto su sindikati tražili 15 dana, a železnice nudile jedan dan.

Predsednik sindikata Timsters Šon O’Brajen oštro je kritikovao glasanje u Senatu o bolovanju.

„Železnički prevoznici ostvaruju rekordne profite. Železnički radnici dobijaju nula plaćenih dana bolovanja. Da li je to u redu? Plaćeno bolovanje je osnovno ljudsko pravo. Ovaj sistem propada“, napisao je O’Brajen na Tviteru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar