Balkan u iščekivanju novog nemačkog zakona: Sprema se masovni egzodus

U državama Zapadnog Balkana s nestrpljenjem se očekuje novi nemački zakon o useljeništvu, koji će prema najavama liberalizovati mogućnost dobijanja zaposlenja u Nemačkoj i za koji se veruje kako će još više podstaći odlaske ljudi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, ako u međuvremenu budu ukinute radne vize.

Agencija „Anadolija“ zatražila je od Ambasade SR Nemačke u BiH informaciju o najavi nemačkih vlasti da se od 1. januara 2019. godine pojednostavljuje proces zapošljavanja radnika sa prostora Zapadnog Balkana u Nemačkoj.

Najavljeno je da Nemačka donosi novi zakon, pa je turska agencija zatražila odgovore na sledeća pitanja: da li će ubuduće biti potrebno pribavljanje radnih dozvola, da li će biti posebno naglašeni profili zanimanja koji će biti obuhvaćeni zakonskim olakšicama, koliko je tokom ove i prošle godine izdato radnih dozvola za rad u Nemačkoj…

„Budući da je novi zakonu o useljeništvu još u ranoj fazi rasprave, molimo za razumevanje da trenutno ne možemo da govorimo o mogućim efektima zakona“, navedeno je u odgovoru Ambasade Nemačke u BiH.

Mnogi građani zemalja Zapadnog Balkana, u kojima su i dalje niske zarade onih koji rade i visok procenat nezaposlenih, u proteklom periodu odlučili su se na odlazak u zemlje Zapadne Evrope, prvenstveno u Nemačku, kako bi pronašli zaposlenje i osigurali egzistenciju sebi i svojim porodicama.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

balkanzakon
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    “Zašto plavuša puni kuću vodom? Misli da je riba!“ nema veze sa postom ali nemam gde drugo komentirati pa sam zato ovde. hocu da kazem da je onaj ko je smislio ovaj tzv vic i onaj koji ga je preneo na stranicu u nadi da ce nekoga nasmejati je tupson i glupson, tule i mule, jad i balavander ili neki olinjali staroumnik ne zato sto je jadnik zeleo da se i on malo nasprda sa plavusama misleci u svojoj glupoj glavi da je to znak neke pameti. a da ga se pita kako to oni misle da (bas) plavusa puni kucu nicim drugim nego vodom, nebi znao ni da bekne. cuo je nesretnik da jos neki vole viceve o plavusama pa da se i on upise u drustvo tupoglavaca. uspeo je.