Barnije: Velika Britanija treba da plati svoje obaveze pre Bregzita

Velika Britanija bi trebalo da plati sumu koju duguje Evropskoj uniji pre početka pregovora o istupanju iz članstva, upozorio je danas u Briselu Mišel Barnije, pregovarač Evropske komisije za pitanje izlaska Velike Britanije iz EU (Bregzit).

„Biću veoma jasan. Ako neka zemlja odluči da napusti EU, nema kažnjvanja, nema cene koju mora da plati, ali mora da isplati ono što duguje“, rekao je Barnije u govoru pred Regionalnim odborom koji okuplja lokalne i regionalne zavničnike EU.

Barnije je rekao da odlazak Velike Britanije dovodi u pitanje tekuće finansiranje nekih evropskih fondova, kao što je Evropski fond za socijalna pitanja (90 milijardi evra), Evropski fond za regionalni razvoj (oko 200 milijardi evra) i Plan o investicijama koji je predložio predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (oko 315 milijardi evra).

„Ne tražimo od Britanaca da daju novac za stvari za koje nisu dali saglasnost kao zemlja članica Unija“, dodao je Barnije.

Za sada se zvanično ne pominje nijedna suma, ali su izvori bliski EU naveli da bi to moglo da bude izmedju 55 i 60 milijardi evra, koliko je do sada Velika Britanija izdvajala za svoje obaveze unutar EU.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je pre dva dana da će 29. marta biti pokrenut član 50 Lisabonskog sporazuma o istupanju zemlje iz članstva EU.

Barnije je danas insistirao da treba postići načelni dogovor o Bregzitu u interesu svih.

„Naša je namera da imamo dobre pregovore. Mi smo odlučni a i nismo naivni“, dodao je pregovarač Evropske komisije za pitanje izlaska Velike Britanije iz EU (Bregzit).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar