Bazna inflacija u SAD u junu na jednoipogodišnjem maksimumu

VAŠINGTON – Bazna inflacija u Sjedinjenim Državama zabeležila je u junu najveći rast u skoro godinu i po dana usled solidnog povećanja cena niza proizvoda i usluga.

Američko Ministarstvo za rad je saopštilo danas da je bazna inflacija, iz koje se izuzimaju volatilne komponenete poput cena hrane i energije, porasla za 0,3 odsto prošlog meseca, prenosi agencija Rojters.

To je najveće mesečno povećanje od januara 2018. godine, nakon četiri uzastopna meseca rasta od po 0,1 posto. Baznu inflaciju je podstakao snažan porast cena odeće, polovnih automobila i kamiona, nameštaja za domaćinstva, a poskupeli su i troškovi zdravstvene zaštite i najam nekretnina (renta).

U junu je bazni indeks potrošačkih cena povećan za 2,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, nakon što je u maju zabeležio rast od 2,0 procenta.

Opšta inflacija je u junu porasla za 0,1 posto, koliko je iznosila i u maju, a prigušilo ju je pojeftinjenje benzina i hrane. Potrošacke cene su u junu bile veće za 1,6 odsto u odnosu na isti mesec 2018. godine, dok su u maju na godišnjem nivou beležile rast od 1,8 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar