Begović: Broj uposlenih inženjerki u Srbiji visok u odnosu na evropske norme

BREOGRAD – U Srbiji je broj uposlenjih inženjerki na fakultetima i institutima izuzetno visok u odnosu na evropske norme, izjavila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, povodom inicijative za izbor „inženjerke godine“, koja je pokrenuta danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Cilj inicijative je podsticanje mladih studentkinja kako bi se više opredeljivale za studije iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike, navode iz PKS-a.

„Okupili smo se kako bismo promovisali i motivisali devojke, posebno u osnovnim i srednjim školama da, kada razmišljaju o svojoj karijeri, razmisle o inženjerskim naukama kao opciji za budućnost“, rekla je ministarka Begović.

To je važno zbog suočavanja sa globalnim izazovima na koja mi moramo dati rešenja, rekla je ona.

„U Srbiji imamo preko 50 odsto studentkinja na fakultetima, zaposlenih žena na fakultetima 50 odsto, dok je u naučnim institutima prisutno preko 60 odsto zaposlenih žena. To je izuzetno visok procenat u odnosu na evropske norme“, navela je ministarka.

Kako je objasnila, želja je da se pronađu žene iz ovih oblasti koje će na pravi način motivisati devojke, a sve u cilju povećanja broja žena u inženjerstvu.

„Inženjerske oblasti su neophodne za razvoj čovečanstva, a niko to bolje neće uraditi nego naše inženjerske“, rekla je Tanaskovićeva.

Memorandum o saradnji na zajedničkom projektu povodom izbora za „inženjerku godine“ potpisali su PKS, kompanija Simens Srbija i udruženje „Inženjerka godine“.

Direktor Sektora za strateške analize PKS-a Mihailo Vesović je rekao da danas „započinjemo akciju i otvaramo poziv za inženjerku godine, a to je na neki način odgovor na potrebe tržišta“.

On je objasnio da moramo da pronalazimo neke „niše“ u kojima postoji mogućnost za dalji privredni rast.

„Interesantna stvar je da je inženjerstvo u Srbiji doživelo procvat u poslednjih 10 godina. Kada razgovaramo sa bilo kojim investitorom iz sveta jedno od njegovih prvih pitanje bi se odnosilo na trenutni broj matematičkih, inženjerskih, tehnoloških i naučnih studenata. To je jedna od stvari koja opredeljuje nekog za investiciju“, rekao je Vesović.

Kako je istakao, isticanje dobrih primera je nužno potrebno našoj ekonomiji.

Generalna direktorka kompanije Simens za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju Medeja Lončar smatra da je ova inicijativa jedan od koraka osnaživanja žena i podsticanja raznolikosti.

„Treba nam multidisciplinarnost, fali nam inženjera. Istraživanja pokazuju da su mešoviti timovi inovativniji, čak i da su firme koje imaju raznolike liderske timove profitabilnije“, rekla je Lončareva.

Srbija je jako dobro pozicionirana u oblasti tehnologije, navela je ona, i dodala da će zemlje koje su jake na tom području sigurno privlačiti još mnogo investicija.

„U Simensu imamo 30 odsto zaposlenih žena, dok u Simensu u Srbiji imamo 45 odsto njih“, zaključila je ona.

„Mi ne tražimo najbolja inženjerska dostignuća, cilj nam je da motivišemo mlade, i pokažemo paletu obrazovanja, poslova i poziva koje mogu da rade sa različitim inženjerskim fakultetima“, rekao je predsednik udruženja „Inženjerka godine“ Rade Krajnović.

Kako je objasnio, ključna stvar za naš tehnološki razvoj je znanje i tehnologija, i zato je, kaže Krajnović, ovakva inicijativa bitna.

„Mi ćemo u maju izabrati 10 finalistkinja koje će biti odraz široke palete najinspirativnijih inženjerki, dok ćemo u junu na svečanosti u PKS-u proglasiti inženjersku godine. Potrudićemo se da to ne bude samo Beogradski projekat, već da ga proširimo i na druge univerzitetske gradove“, zaključio je Krajnović.

Reč je o prvom izboru u okviru šire inicijative da se javnosti u Srbiji predstave inženjerke iz različitih kompanija i institucija, one koje bi svojom ličnošću i radom mogle da budu primer i inspiracija mladim ženama koje se nalaze pred izborom budućeg zanimanja, navode iz PKS-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar