BELEX: Promet pao, indeksi ojačali

BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi je trgovinska aktivnost oslabila danas, dok su indeksi ojačali budući da je većina akcija kojima se trgovalo zabeležila rast.

Ukupan promet na Berzi iznosio je nešto manje od 14,9 miliona dinara (126,7 hiljada evra).

Oba berzanska indeksa su porasla za petinu procenta. BELEX 15 je zaključen na 820,02 poena, a BELEXlajn na 1.651,85 poena.

U fokusu investitora su i dalje ostale akcije „Dunav osiguranja“ koje su, uz rast vrednosti od 1,5 posto na 1.158 dinara, isprometovane za 10,7 miliona dinara.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova Meser Tehnogas je zabeležio promet iznad 0,5 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 15.300 dinara, dok su akcije Naftne industrije Srbije napredovale za pola procenta na 559 dinara, uz realizaciju veću od 0,1 milion dinara.

Preduzeće „Kopaonik“, koje se bavi prometom građevinskog materijala i ogreva, zadržalo se na nivou od 14.000 dinara, a istrgovano je za 0,1 milion dinara.

Valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna je treći dan uzastopno bila najveći dobitnik s rastom cene od 2,4 posto na 4.200 dinara, pri čemu je ostvarila neveliki promet.

Akcije kompanija na MTP tržištu su imale slab učinak.

Strani investitori nisu danas bili aktivni na Berzi.

Dve serije državnih obveznica denominovane u evrima, koje su namenjene za izmirenje obaveza države po osnovu restitucije, zabeležile su ukupan promet od oko 3,0 miliona dinara (26,3 hiljade evra).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar