Berze “u crvenom” zbog inertnog rešavanja trgovinskog spora

NJUJORK/LONDON – Svetske berze su danas u padu, jer je porasla zabrinutost investitora u pogledu američko-kineskog trgovinskog spora, nakon što su obe strane pokazale da ne žure da se vrate za pregovarački sto.

Na Volstritu, širi indeks S&P 500 je pao za 1,1 odsto, industrijski Dau DŽons za 302 poena ili 1,1 odsto na 25.474 poena, a tehnološki Nasdak za 1,3 odsto, prenosi agencija AP.

Akcije tehnoloških kompanija prednjačile su po gubicima, pri čemu su akcije Epla pale za 2,0 odsto, a Majkrosofta za 1,4 odsto.

U padu su i deonice proizvođača čipova, poput Intela, Broadkoma i Nvidije, ali i akcije energetskih kompanija usled pojeftinjenja američke „lake“ nafte za pet odsto na 58,34 dolara za barel.

Evropske berze završile su danas trgovanje u drastičnom minusu zbog aktuelne zabrinutosti oko američko-kineskog trgovinskog spora.

Panevropski indeks Stoxx 600 pao je za 1,4 odsto, prenosi CNBC, i dodaje da su gotovo sve berze u Evropi danas bile „u crvenom“.

Britanski indeks FTSE 100 se srušio za 1,5 odsto, a nemački DAKS i francuski KAK za po 1,8 odsto.

Međutim, akcije kozmetičke kompanije Ejvon (Avon) porasle su za 6,9 odsto nakon što je brazilska kompanija Natura objavila da preuzima Ejvon za 3,7 milijardi dolara. Time će se, kako ocenjuje AP, oformiti četvrta najveća kozmetička grupacija na svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar