Berze uglavnom u padu s političkim previranjima

Svetske berze danas su većinom u padu s rastom političke neizvesnosti u Francuskoj uoči predsedničkih izbora i najavom vanrednih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji.

Pad na berzama predvodi londonski indeks FTSE 100 koji je u minusu 1,6 odsto. Uoči najave britanske premijerke Tereze Mej da će raspisati izbore funta je pala i do 0,3 odsto, ali je posle znatno porasla i sada je u porastu od oko 0,8 u odnosu na dolar.

Lošem danu na berzama doprinose i geopolitičke tenzije oko Korejskog poluostrva, navodi agencija Asošiejted pres.

Neizvesnostima u svetu doprinose i francuski predsednički izbori u nedelju. Četiri kandidata vode u anketama – kandidat centra Emanuel Makron i kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen su na oko 23 odsto, a kandidat konzervativaca Fransoa Fijon i radikalne levice Žan-Lik Melanšon na oko 19 odsto.

U duelu Makrona i Le Pen u drugom krugu, kandidat centra po anketama ima prednost, ali na tržištima vlada nervoza zbog mogućnosti da u drugi krug udju Le Pen i Melanšon, dvoje antisistemskih kandidata i protivnika evra.

Japanski Nikei 225 je porastao 0,4 odsto, južnokorejski Kospi 0,1 odsto, dok je šangajski kompozitni indeks pao 0,8 odsto, hongkoški Hang Seng 1,4 odsto, a australijski S&P ASX 200 0,9 odsto.

Cena američke lake nafte, prema podacima Blumberga, pala je za 0,7 odsto na 52,3 dolara po barelu, dok je nafta Brent pojeftinila za 0,8 odsto na 54,9 dolara po barelu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar