Besramno: zaposlenima ograničavali i vodu na dve čaše dnevno

– Nakon što su radnici fabrike tekstila Kajzen u Smederevu u petak u potpunosti obustavili rad nezadovoljni uslovima rada kod turskog poslodavca, isplaćene su im zarade, ali je dan kasnije i sedmoro radnika dobilo otkaz.

Razlog je, navodno, kako je najpre preneo portal podunavlje.info, to što su postavljajući fotografije sa štrajka na Fejsbuk stranicama prekršili odredbe ugovora, jer su „objavili poverljive informacije“ i „službene tajne“.

Kako u ovoj kompaniji u kojoj radi 300 radnika, od toga gotovo 280 žena, nema sindikalnog organizovanja, njima je tokom ova dva dana pomoć ponudio USS Sloga, a predsednik sindikata Željko Veselinović kaže za Danas da su mu se radnici žalili na nemoguće uslove rada.

– U fabrici u kojoj 280 žena koristi jedan toalet, imaju obavezu i da se upisuju, odnosno da očitavaju kartice kada odlaze u toalet. Osim toga, supervizori ili kako se već zovu beleže koliko se dugo zadržavaju. Čak ni vodu kako su nam rekli ne mogu da piju koliko hoće, ograničili su im na dve čaše i moraju da traže da im neko drugi donese – napominje Veselinović.

Oni će, zajedno sa radnicima, danas podneti zahtev za registraciju sindikata u fabrici, pisati i ministru rada Zoranu Đorđeviću da ga obaveste o dešavanjima, ali i Agenciji za mirno rešavanje sporova, kao i međunarodnoj organizaciji koja se bavi zaštitom tekstilnih radnika. Veselinović kaže da su čuli da je najavljen i dolazak vlasnika iz Turske.

(Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

KajzenKajzen u Smederevusmederevo
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    A ,zašto jednostavno, ako im to sve rade, ne daju kolektivno otkaz? Bili su bez posla pre njih, pa mogu i sada! I tako u svim fabrikama gde se ne poštuju ljudska prava, i gde su plate ispod svakog dostojanstva. Tako će i naš predsednik naučiti da ne nudi robove već poštenu radnu snagu, pod normalnim uslovima rada!

  • Anonimni

    Nisu oni (Turci a i drugi) dosli ovde sto nas vole vec sto imaju najvise korist. Üslove“rada im je obezbedio nas svemoguci jer ce sada slavodobno izjaviti kako se epohalno zaposlilo 300 radnika koji imajunplatu malo vecu od nista. Doneli ste „revolucionarne „Zakone o rdu zahvaljujuci Vulinu ii Djordjevicu (sofer-finansist). Ne brinite ima ko da nas proda kao roblje a o uslovima pitajte Kinta Kuntu.

  • lice i nalicje

    sta drugo i ocekivati kad svoje porusimo i „privlacimo“ strane investitore….

  • Anonimni

    Aleksandar Vučić: Turski investitori će u Srbiji dobiti za bar 5% bolje uslove od bilo koje druge zemlje na Balkanu. „Time ćemo sebe vezati za Tursku što je moguće više, a siguran sam da će Turska od toga imati koristi“, naglasio je on.