BG aerodrom postaje najveći vazduhoplovni hab u Istocnoj EV

BEOGRAD – Ministar građevinarstva Tomislav Momirović izjavio je danas da će beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, nakon realizovanih investicija, biti najveći vazduhoplovni hab na Balkanu i u Istočnoj Evropi, a iz kompanije Vansi su najavili da će radovi na Terminalu C i okolnoj infrastrukturi biti gotovi do naredne letnje sezone.

Momirović je rekao da Republika Srbija snažno podržava aerodrome u Beogradu i Nišu, kao i kompaniju Er Srbija, kao što ih je podržavala i tokom pandemijske krize, koja je najznažnije pogodila upravo vazduhoplovnu industriju.

„Aerodorom Nikola Tesla će biti najveći hab ne samo na Balkanu već i u Istočnoj Evropi, a želimo da Er Srbija bude prepoznatljiv brend na evropskom nivou i da bude jača nego što je sedamdesetih godina bio JAT“, rekao je Momirović nakon sastanka sa direktorima kompanije Vansi, koncesionara beogradskog aerodroma, generalnim direktorom aerodroma Fransoa Berizom, direktorom Aerodroma Srbije Mihajlom Zdravkovićem i direktorkom Er Srbije Jirži Marekom.

Momirović je naglasio da se država nije povukla ni kada je avioindustrija bila pod snažnim udarom korone, pa neće ni sada kada u Evropi bukti najveći sukob još od Drugog svetskog rata, nego će nastaviti investicije i postrati se da aerodromi u Beogradu i Nišu izgledaju mnogo bolje nego danas.

„Hteo bih da zamolim naše građane da pokažu malo strpljenja. Da li želimo da imamo najveći hab, ne samo na Balkanu, nego i u Istočnoj Evroopi? To će biti aerodrom u Beogradu. Da li želimo da aerodrom Niš bude moderan mali aerodrom? Da li želimo da Er Srbija bude jači brend nego što je JAT bio sedamdesetih godina? Ne možemo to da ostvarimo bez podrške građana. Strpimo se godinu ili dve i imaćemo najjača aerodromska preduzeća i Istočnoj Evropi“, apelovao je ministar Momirović.

On je istakao da je cilj vlade i ministartsva da se brooj putnika na „Nikoli Tesli“ poveća sa 6,1 miliona rekordne 2019. godine na 15 miliona, da se duplira njegova površina i da bude najlepši aerodrom u istočnoj Evropi.

Naveo je da je zahvalio Berizu što je izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, što je uloženo u gasnu elektranu i solarnu elektranu, kako bi to postao aerodrom koji neće zagađivati životnu sredinu.

Momirović je rekao da je na sastanku razgovarano i o tome kako da se ne dešava ono što se viđa širom Evrope, a to su otkazivanja letova.

„Pričali smo kako možemo maksimalno da damo podršku ljudima na beogradskom aerodromu u ovim radovima, da ne ugrozimo putovanja i komfor putnika. Naravno, to je teško, ali na tome radimo. Govorili smo o podršci aerodromu u Nišu da se ubrzaju radovi, da se poveća obim putnika, kako možemo dodatno da aktiviramo aerodrom ‘Morava’, koji su ciljevi avijacije u Srbiji“, naveo je ministar građevinarstva.

Berizo je izjavio da je vrlo zadovoljan sastankom i podrškom države i dodao da da će radovi na terminalu C i okolnoj infrastrukturi biti gotovi do naredne letnje sezone.

„Ponosni smo na ono što smo uradili da poboljšamo usluge na aerodoromu ‘Nikola Tesla’. Radovi se odvijaju veom dobro i spremni smo za sledeću fazu koja podrazumeva završetak proširenja terminala C“, rekao je Berizo.

Na aerodromu „Nikola Tesla“ radi se na asfaltiranju završnog sloja kolovozne konstrukcije umetnute piste koja će biti duga 3.500 metara, kao i na instalacijama svetlosnog obeležavanja piste.

Kada radovi na novom putničkom terminalu budi završeni, njegova površina će sa sadašnjih 55.000 kvadratnih metara biti povećana na 100.000 kvadratnih metara, što će omogućiti znatno povećanje kapaciteta prijema putnika od oko 14 miliona godišnje.

Na aerodromu je zvaršen parking sa 1.500 parking mesta, od čega je više od 50 sa punjačem za električna vozila, a u toku su radovi na prkingu ispred aerodromske zgrade sa još 700 parking mesta.

Zdravković je najavio da bi novi terminal na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu trebalo da bude završen do marta 2024. GODINE i da se pravi po uzoru na novi deo beogradskog aerodroma.

„Upravo ovakvi projekti nam pomažu da od starijih i iskusnijih kolega saznamo šta je to sada u svetu moderno i šta treba da primenimo u izgradnji kako bismo našim putnicima pružili isti komfor kakav imaju širom sveta. Nadamo se da ćemo do marta 2024. kada je planiran završetak našeg terminala on izgledati slično kao i ovaj novi deo aerodroma ‘Nikola Tesla'“, rekao je Zdravković.

Dodao je da su na revizionoj komisiji još tri projekta za aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu.

„Najznačajniji je izgradnja novog kontrolnog tornja. Očekujemo da po završteku prokjektno-tehničke dokumentacije do kraja godine ili najkasnije u prvom kvartalu naredne godine krenemo s izvođenjem radova. Takođe, u završnoj fazi je projekat za proširenje platforme sa postojeće četiri na devet parking pozicija, kao i projekat izgradnje prilazne infrastrukture ispred terminala“, rekao je Zdravković.

Vlada Srbije je prošle godine obezbedila dve milijarde dinara za izvođenje radova na ovim projektima.

Dogradnja aerodromske zgrade u Nišu će omogućiti da se kapacitet te vazdušne luke poveća sa sadašnjih 100.000 putnika na 1,5 milion putnika godišnje.

Prema podacima ministarstva, površina aerodromske zgrade biće povećana sa sadašnjih oko 2.300 kvadratnim metara na više od 10.000 kvadratnih metara, uz 700 kvadrata komercijanog prostora i znatno poboljšanje komfora putnika.

Ugovorena vrednost radova je viša od 1,3 milijarde dinara.

Tokom ove i naredne godine planirano je parterno uređenje kompleksa „Konstantina Velikog“ na površini od osam hektara, sanacija kolovozne konstrukcije poletno-sletne staze i nova rulna staza sa izolovanom parking pozicijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar