Bošković: Hrana zdrava, kupovati je na legalnim mestima

Građani Srbije mogu biti sigurni da jedu zdravu, kvalitetnu i bezbednu hranu, jer inspekcijske službe sprovode redovne kontrole u cilju garantovanja ispravnosti proizvoda, izjavila je danas ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Bošković je savetovala građanima da prehrambene proizvode kupuju na mestima koja su registrovana, budući da su ona predmet redovnih kontrola, a da nikako ne kupuju na nedozvoljenim mestima za prodaju, odnosno u takozvanoj “sivoj zoni”.

“Uvek treba da kupuju u supermarektima, radnjama, na pijacama i mestima koja su registrovana i ovlascćena za prodaju jer inspekcijske službe tu uzimaju uzorke hrane i ispituju je”, rekla je ministarka na konferenciji na temu bezbednosti hrane “Šta jedemo” u Beogradu.

Ističući da naši proizvođaci u svet izvoze kvalitetne i bezbedne proizvode, ona je navela da su kontrole koje se sprovode na našem tržistu u skladu sa evropskim i da naše nadležne službe čine sve da proizvodi, koji se nađu na rafovima, budu zdravsteno bezbedini i ispravni za potrošače.

Prema njenim rečima, problemi i incidentne situacije nisu češće na tržistu Srbije u odnosu na druge zemlje u kojima je sistem kontrole uspostavljen znatno ranije.

“Tačno je da se povremeno dešavaju probemi, ali ono što je dobro to je da je Srbija usaglasila svoje propise u oblasti kontrole i bezbednsti i zdravstvene ispravnosti hrane sa evropskim propisima i onima koji važe na drugim tržištima a na koja izvozimo”, rekla je Bošković.

Ona je kazala da je to razlog zbog kojeg su naši proizvodi u 2015. zabeležili rekordan suficit u spoljno-trgovinskoj razmeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranaSnežana Bogosavljević Bošković
Komentari (0)
Dodaj komentar