Britanija: Najveći pad fabričke aktivnosti u skoro tri godine

LONDON – Fabrički sektor u Britaniji registrovao je u maju najveći pad u gotovo tri godine, jer su nove narudžbine „presušile“, što će se loše odraziti po privredni rast zemlje u drugom kvartalu, pokazali su danas objavljeni rezultati jednog istraživanja.

Indeks menadžera nabavke (PMI) za fabričku aktivnost u Britaniji, koji izračunava kompanija Markit/CIPS, pao je na 49,4 poena u maju sa aprilskih 53,1 poena, što je najniži nivo od jula 2016. godine.

Najnoviji PMI je, takođe, lošiji u odnosu na prognozu ekonomista koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi, a koji su predviđali da će iznositi 52 poena.

Izvozne narudžbine pale su najbržim tempom od oktobra 2014. godine, kao odraz globalnih trgovinskih tenzija i udaljavanja evropskih kompanija od Britanije zbog neizvesnosti oko Bregzita, pokazalo je istraživanje.

U odvojenom istraživanju kompanije „Make UK“, objavljene ranije ovog meseca, takođe se nagoveštava da evropski klijenti „okreću leđa“ Britaniji.

Britanska ekonomija je ubrzala početkom 2019. godine, zahvaljujući najvećem porastu fabričke proizvodnje u poslednjih 20 godina, jer su kompanije nastojale da naprave zalihe robe kako bi izbegle poremećaje u lancu snabdevanja uoči Bregzita, prvobitno planiranog za 29. mart.

Međutim, pošto je odlazak Britanije iz Evropske unije odložen do 31. oktobra, podsticaj od nagomilavanja zaliha je „ispario“, a fabrička aktivnost se ponovo našla na kursu pada, navodi kompanija IHS Markit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar