Britanska domaćinstva sve opreznija prema većim kupovinama

LONDON – Britanska domaćinstva su sve opreznija prema većim kupovinama usled zabrinutosti zbog Bregzita i moguće recesije, pokazali su danas objavljeni rezultati jednog istraživanja.

Indeks finansijskog stanja domaćinstava, koji izračunava londonska kompanija IHS Markit, pao je u avgustu na tromesečni minimum od 43,7 poena sa julskih 44,3 poena, dok je apetit domaćinstava za većim kupovinama pao po drugoj najvećoj stopi od septembra 2017. godine, prenosi agencija Rojters.

„Maglovita situacija u vezi sa Bregzitom, neizvesnost u pogledu političkog ambijenta i povećana verovatnoća od ulaska Velike Britanije u recesiju, izgleda da su nagrizli očekivanja“, ocenjuje ekonomista IHS Markita DŽo Hejs.

Britanski premijer Boris DŽonson obećao je da će Britaniju izvesti iz Evropske unije do 31. oktobra čak i ako to znači da ostane bez tranzicionog sporazuma, što bi, prema ocenama većine ekonomista, moglo da donese Britaniji visok rizik od recesije.

Trgovinski sukob između SAD i Kine, i iznenađući pad britanske ekonomije u tri meseca zaključno sa junom, već su probudili zabrinutost na finansijskim tržištima oko perspektiva britanskog privrednog rasta.

U mesečnoj anketi IHS Markita učestvovalo je 1.500 Britanaca starosti između 18 i 64 godine, a istraživanje je sprovedeno u period od 8. do 13. avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar