Brnabic: U planu zeleznicki projekti u SR od sest mlrd evra

BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas na otvaranju Zapadnobalkanskog železničkog samita 2021, u stanici Prokop, da su u Srbiji planirani železnički projekti vredni više od šest milijardi evra, kao i da je cilj da Srbija kompletno modernizuje želznički saobraćaj i prugama se poveže sa svim zemljama u reigonu i sa EU.

Premijerka je istakla da je Srbija od 2014. godine, kada smo počeli ozbiljno da ulažemo u železnicu, u rekonstrukciju i modernizaciju pruga i nabavku vozova, uložila više od 600 miliona evra.

Brnabićeva je poželela dobrodošlicu partnerima iz EK, Transportne zajednice, kao i predstavnicima EIB i EBRD i drugima iz EU, koji nam pomažu, kako je rekla, na tom izazovnom i ambicioznom putu – da potpuno rekonstruišemo i unapredimo naše železnice.

„Da srpske železnice postavimo kao primarni vid transporta, kako putničkog i teretnog“, naglasila je premijerka.

Podsetila je da je 2021. godina železnice u EU, kao i da je godina železnice i u Srbiji, ali i godina Zelene agende.

„Ova dva cilja idu ruku pod ruku, železnički saobraćaj je pored vodnog saobraćaja najzeleniji vid transporta“, naglasila je Brnabićeva.

Dolaskom voza „Connecting Europe Expreštrain“ u železničku stanicu Prokop u Beogradu, zvanično je otvoren Železnički samit u Beogradu „Zapadnobalkanski železnički samit 2021“ na kojem će govoriti državni, regionalni i evropski zvaničnici, kao i stručnjaci iz oblasti železničkog saobraćaja.

Voz su dočekali i obišli premijerka Ana Brnabić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i zamenik glavnog direktora za Sektor mobilnosti i saobraćaj u Evropskoj komisiji Maja Bakran Marčić.

Voz „Connecting Europe Expreštrain“ je pokrenula EU u okviru obeležavanja Evropske godine železnice 2021.

Samit organizuju Transportna zajednica, Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a domaćin je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Zglobni Skoč

    A na čiji teret zapravo padaju tih šest milijardi evra?Strancima poklanjate zemljište, dajete im debele subvencije, niko ih ne kontroliše, ne plaćaju nikakve poreze ni kazne.U svakom slučaju, uvek sve pada na teret našeg budžeta, naši radnici koji se i zaposle u stranim firmama, uvek budu ponižavani na sve moguće načine dok se poslodavci uvek izvuku bez kazne.