Bugarska i Grčka potpisale sporazum o saradnji u izgradnji LNG terminala na Egeju

Grčka i Bugarska potpisale su ove nedelje sporazum prema kojem će Bugarska učestvovati u finansiranju izgradnje terminala za tečni prirodni gas (LNG) kod Aleksandrupolisa, u severnoj Grčkoj.

Premijeri Kirijakos Micotakis i Bojko Borisov prisustvovali su u Atini potpisivanju sporazuma prema kojem će državna kompanija Bulgartransgas preuzeti 20 odsto udela u grčkoj kompaniji Gastrejd koja gradi terminal blizu tromedje Grčke, Turske i Bugarske.

Cilj tog projekta koji uživa snažnu podršku SAD, jeste da poveća energetsku diverzifikaciju u Jugoistočnoj Evropi koja je sada u velikoj meri zavisna od ruskog prirodnog gasa.

„Ova velika investicija pomoći će našem krajnjem cilju: da pretvorimo našu najistočniju luku u globalno energetsko čvorište“, rekao je grčki premijer i naveo da su „koristi i geopolitičke: stvara se nova osovina diverzifikacije ruta prirodnog gasa ne samo za Bugarsku, već i za Srednju Evropu koja više neće imati samo jedan izvor energenata“.

Dvadesetak kilometara jugozapadno od Aleksadrupolisa „Gastrejd“ gradi plutajuće skladište LNG i postrojenje za regasifikaciju tečnog gasa, što bi trebalo da postane nezavisni centar za snabdevanje gasom Jugoistočne i Srednje Evrope.

Po najavama grčke kompanije, kapacitet terminal za skladištenje biće 170.000 kubnih metara gasa, postojenja za regasifikaciju 700.000 normalnih kubnih metara na sat, a godišnji kapacitet snabdevanja biće veći od 5,5 milijardi kubnih metara gasa.

Plutajuće postrojenje će gasovodom dužine 29 kilometara biti povezano s grčkom mrežom gasovoda, putem koje će prirodni gas biti dalje transportovan na domaće i tržišta Bugarske i zemalja šireg regiona, saopštio je „Gastrejd“.

Za projekat je obezbeđen budžet od 383 miliona evra, od čega će deo finansirati EU koja je već dala 50 odsto sredstava za izradu studije izvodljivosti.

Izgradnja terminala trebalo bi da traje 24 meseca i planirano je da on počne da radi krajem 2022. godine.

Premijer Bugarske, Bojko Borisov, rekao je prilikom potpisivanja ugovora da je postignuto rešenje koje zadovoljava sve strane – i investitore i partnere, i da će preko terminala u region stizati prirodni gas iz svih delova sveta. On je naglasio da će taj projekat koji se realizuje usred pandemije, pomoći privredama zemalja regiona.

Vlada u Sofiji ranije je saopštila da bi državna kompanija „Bulgargaz“ trebalo da se obaveže na kupovinu 300 do 500 miliona kubnih metara gasa iz terminala kod Aleksandrupolisa u naredne tri do pet godina.

Bugarska svoje godišnje potrebe za prirodnim gasom, koje iznose oko tri milijarde kubnih metara, uglavnom podmiruje gasom iz Rusije. Prošle je godine, medjutim, prvi put kupila i veće količine gasa iz Grčke.

Grčka zasad ima jedan terminal za tečni gas, u Revitusi, kod Atine. Kapacitet tog terminala nedavno je povećan na 225.000 kubnih metara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar