Bundesbanka: Ekonomija će stagnirati, ali ne dolazi recesija

FRANKFURT – Privredni rast u Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, ostaće slab u četvrtom tromesečju, ali nema razloga za strah od recesije jer postoje signali da se perspektive njenog velikog industrijskog sektora stabilizuju, saopštila je danas nemačka centralna banka (Bundesbanka).

„Usporavanje nemačke ekonomije verovatno će se nastaviti u četvrtom tromesečju 2019. godine. Međutim, to usporavanje se verovatno neće značajnije intenzivirati. Kako trenutno stoje stvari, ukupan bruto domaći proizvod može manje ili više da stagnira“, ocenjuje se u mesečnom ekonomskom izveštaju Bundesbanke, prenosi Rojters.

Globalni trgovinski rat, usporavanje kineske privrede i menjanje navika potrošača, gurnuli su nemačku industriju u recesiju, ali domaća privreda je i dalje neočekivano otporna, navodi britanska agencija.

„Sa današnje tačke gledišta, nema razloga za strah da će Nemačka skliznuti u recesiju“, ocenjuje Bundesbanka.

Centralna banka je, takođe, primetila da postoje određeni signali stabilizacije industrijske tražnje i da će tržište rada verovatno ostati prilično snažno.

Očekuje i značajan rast zarada, dok bi perspektive koje se odnose na prihode domaćinstava trebalo da ostanu povoljne.

Nemačka je u trećem tromesečju izbegla recesiju zahvaljujući boljem rastu nego što je očekivano, od 0,1 odsto na kvartalnom nivou .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar