Cadez: Cilj da zadržavanje na granicama bude minimalno

OHRID – Cilj susednih zemalja kroz inicijativu Otvoreni Balkan je da se infrastruktura na graničnim prelazima unapredi do te mere da zadržavanje protoka ljudi i roba bude svedena na minimum, rekao je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On je u izjavi za Tanjug rekao da je pitanje da li su granice uopšte potrebne ukoliko se povežu ministarstva unutrašnjih poslova i uprave carine zemalja inicijative Otvoreni Balkan.

„Protok između Srbije, Severne Makedonije i Albanije mogao bi da funkcioniše kao između Nemačke i Poljske ili Nemačke i Francuske“, kazao je Čadež.

Podsetio je da su pre nekoliko meseci na graničnom prelazu između Srbije i Severne Makedonije postavljene trake za inicijativu Otvoreni Balkan, što je umnogome skratilo vremena protoka robe, kapitala i ljudi.

Kazao je i da je infrastruktura na prelazu Preševo-Tabanovce dodatno unapređena, a najavio je da će unapređenje protoka na granicama između zemalja Otvorenog Balkana biti tema i na sastanku u Tirani, kojem će prisustvovati ministri poljoprivrede i energetike Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar