Cadez: O. Balkan bez barijera u prometu životnih namirnica

BEOGRAD – U okviru Otvorenog Balkana neće biti zabrane prometa brašna, šećera, ulja i ostalih osnovnih namirnica, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Cadež.

Najavio je da će to biti potvrđeno sporazumom koji je u pripremi i koji će biti potpisan u septembru u Beogradu.

Čadež je, gostujući na RTS-u, ukazao da je domaće tržište stabilno snabdeveno osnovnim životni namirnicama.

Istakao je da izazov predstavljaju proizvodnjja i cena svinjetine, te dodao da se po tim pitanjima pregovara sa partnerima u vladi, kako bi se problem rešio i proizvođači ne bi bili na gubitku.

Govoreći o sastancima predstavnika država i administracija „Otvorenog Balkana“ koji su održani u Tirani, Čadež je kazao da su se ti susterti ustalili i da se pre svakog samita ozbiljno radi na sporazumima i na onome što treba da ubrza protok ljudi, robe i kapitala.

„U radnim grupama smo razgovarali o sporazumima o bezbednisti hrane, energetike, ali i za pomoć u hitnim situacijama i zajedničkim radnim dozvolama. Taj sporazum se sada izraduje i biće potpisan u Beogradu u septembru. Sporazumom definišemo da u okviru ‘Otvorenog Balkana’ neće biti nikakvih zabrana prometa brašna, šecera, ulja i osnovnih namirnica“, rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima sporaum definišse spremnost tri zemlje da između sebe imaju uvek slobodan protok tih roba.

Naveo je da je albanska strana dovela kupce i da je bilo reči kako „da formiramo bolje i konkurentije cene“.

„Ne morate da kupujete šecer iz Nemačcke kada možete da dobijete povoljniji šecer u Albaniji iz Srbije. To će ohrabriti i privednike da prave dugorocnije ugovore“, poručio je Cadež.

Objasnio je i da će sporazum imati odredbu o zabrani reeksporta, kako bi se sprečile manipulativne radnje.

Dodao je da se ukidaju sve takse i dažbine koje su do sada važile za uvoz ili izvoz poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda.

Kada je u pitanju snabdevenost domaćeg tržišta osnovnim životnim namirnicama Cadež je rekao da ne vidi nijedan problem u snabdevenosti domaceg tržišta.

„Imali smo razgovore u poslednja dva meseca sa Vladom Srbije oko šećera. Ima ga dovoljno i ostalih životnih namirnica. Malo veći sada izazov je svinjsko meso. Kukuruz jeste skuplji, pa proizvodači gledaju kako da ograniče proizvodnju da ne bi poslovali sa gubicima“, navodi Cadež.

Naglasio je da je predlog da se se cena živog mesa definiše prema ceni kukuruza, u faktoru osam prema jedan.

Takođe, predlog je i da se ukinu maksimalne cene i da se ograniči cena marže u maloprodaji da ne bi došlo do skepukalacija.

„Ogranicenja se uvode kao vid hitne mere da bi se zaštitio potrošač i da bi se u tom nekom periodu koji nije dugačak videlo kako da se reše problemi“, objasnio je Čadež.

Na pitanje o ceni struje, Cadež je istakao da će ocigledno doći do poskupljenja ovog energentae.

Naveo je da kada je u pitanju industrija do kraja avgusta vži cena za privredu od 75 evra po megavat času.

„Čini mi se da će tu morati da dode do korekcije. Ne možete da ocekujete da EPS funkcioniše kako treba, a da imate cenu koja je nerealno niska. Ne očekujemo neko radikalno povećanje cena. Ocekujem da sa Vladom Srbije dode do dogovora“, ocenio je Čadež.

Na pitanje kako funkcioniše transport ka i iz Ruske federacije, kao i Ukrajine i Belorusije, predsednik PKS je odgovorio da transport funkcioniše, ali otežano, kao i da je i situacija sa uvozom i izvozom ka tim zemljama teška.

Prema njegovim rečima prevoz je više od dva puta skuplji nego što je bio, a ljudi se teže odlučuju da voze do tih zemalja.

„Uvoz i izvoz funkcionišu, veoma otežano. Problemi su veliki kada je u pitanju dostavljanje robe tamo“, zaključio je Cadež.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar