Čadež pozdravio dolazak kompanije Cumtobela u Niš

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež danas je pozdravio odluku austrijske kompanije Cumtobela da u Nišu otvori fabriku ocenivši da i to pokazuje prednosti Srbije kao investicione i poslovne destinacije.

Ta kompanija, kako je saopšteno, planira da 2018. godine u Nišu otvori fabriku na 40.000 kvadrata u čiju izgradnju će investirati 30 miliona evra.

Čadež je rekao da je to najbolja moguću vest za Niš, za Srbiju ali i za ceo region dodavši da takve investicije obezbedjuju posao za gradjane i domaće firme – buduće dobavljače velikog svetskog proizvodjača, ali i otvaraju izvozne kanale.

Prema njegovim rečima, investicija austrijske kompanije je značajna i zbog savremene inovativne tehnologije i modernog načina poslovanja i upravljanja koji će preneti srpskoj privredi.

„Ujedno to govori o prednostima Srbije kao investicione i poslovne destinacije i sposobnosti da privuče i investicije iz sektora naprednih tehnologija“, ocenio je Čadeš, a saopštila PKS.

On je rekao i da su predstavnici te kompanije, u dosadašnjim razgovorima, uz geografsku poziciju, pogodnosti poreskog sistema i podsticaja, kao jedan jedan od domaćih glavnih aduta, navodili visokoobrazovane i stručne ljude.

„Odluka da investira u Srbiju, da u Nišu koji je nekada bio centar elektroindustrije Srbije, otvori fabriku, logičan je sled dogadjaja, ali i rezultat velikog angažovanja i premijera i Vlade i PKS da privuče i obezbedi podršku kompaniji svetskog ranga da ulaže u Srbiju“, istakao je Čadež.

Austrijska kompanija Cumtobel grupa (Zumtobel Group) je svetski poznat proizvodjač najmodernije led rasvete, jedan od vodećih u oblasti inovativnih rešenja za rasvetu i proizvodnju pratećih komponenti.

Počela je da posluje u Srbiji početkom prošle godine kada je preselila svoj Centar za projektovanje osvetljenja.

Tada je zaposlila prvih 14, od nekoliko stotina mladih arhitekata i inženjera koji su se javili na zajednički javni poziv te kompanije i PKS.

Prvobitni plan da Centar postane operativan za pola godine je premašen i u tome se uspelo u znatno kraćem roku a beogradska kancelarija je već od od 1. maja postala i regionalni centar koji pokriva tržišta Srbije, Crne Gore, Turske i Centralne Azije, navela je PKS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar