Cak 45,5% građana smatra da Hrvatska nije spremna za evro

ZAGREB – Manje od trećine hrvatskih građana smatra da je ta zemlja spremna za uvođenje evra početkom 2023, a velika većina strahuje da će to dovesti do prećutnog povećanja cena, pokazuju rezultati istraživanja agencije Hendal koji su predstavljeni danas u Zagrebu.

Istraživanje, sprovedeno u martu i aprilu 2022. na uzorku od 805 ispitanika, pokazalo je da se 29,9 posto građana u potpunosti ili uglavnom slaže s tvrdnjom da je Hrvatska spremna za uvođenje evra, 45,5 procenata se s tim uopšte ne slaže ili se uglavnom ne slaže, dok je 24,7 posto reklo da niti se slaže, niti ne, prenosi Hina.

Velika većina ispotanika, njih 86,2 odsto, smatra da će se uvođenje evra iskoristiti za prećutno povećanje cena.

„Mi smo do sada prošli nekoliko talasa povećanja cena – korona kriza, zemljotres, rat u Ukrajini. Ovo bi sada bio četvrti talas ako se cene povise. Građanima je već poprilično dosta svega i zabrinuti su kako će se na njihove kućne budžete odraziti uvođenje evra”, rekla je evroposlanica Biljana Borzan na čiju je inicijativu sprovedeno istraživanje.

Ona je navela da je u Sloveniji od uvođenja evra bruto plata porasla za 46 posto, a cene za 26 posto dok je u Letoni plata porasla za 67 odsto, a cene za 10 procenata.

Dodala je da je prema Zakonu o uvođenju evra zabranjeno poslovnim subjektima da podižu cenu robe ili usluga za potrošače bez opravdanog razloga, ali i da za to nije predviđena kazna.

Da zakon protiv povećanja cena neće dati rezultate bez dobre inspekcijske kontrole, smatra 83,8 posto građana, a više od polovine misli da tržišna inspekcija ne radi dobro svoj posao niti štiti potrošače od porasta cena.

Velika većina učesnika ankete, njih 81,4 posto, ocenilo je da potrošači u Hrvatskoj nisu dovoljno zaštićeni, pokazali su rezultati istraživanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar