Čak trećina članova ECB-a protiv novih podsticaja

AMSTERDAM – Konzervativni članovi Evropske centralne banke kritikovali su danas nove podsticajne mere te institucije, izrazivši sumnju u potrebu i efikasnost najavljenog paketa mera.

Suočena sa dugotrajnim usporavanjem ekonomije evrozone, ECB je na jučerašnjem zasedanju odlučila da kamatne stope dodatno spusti u negativnu teritoriju i da ponovo pokrene program kupovine obveznica, ne precizirajući datum njegovog okončanja, podseća agencija Rojters.

Takve odluke su, međutim, prouzrokovale podele među članovima Upravnog saveta ECB-a.

Iako nije bilo nikakvog glasanja, izvori upoznati sa situacijom tvrde da se više od trećine članova tog Saveta protivi merama koje je lansirao odlazeći predsednik ECB Mario Dragi, što je neuobičajeno veliki procenat u toj instituciji koja obično teži konsenzusu.

„Ovaj sveobuhvatni paket mera, posebno ponovno pokretanje programa kupovine obveznica, nesrazmeran je trenutnim ekonomskim uslovima i postoje valjani razlozi za sumnju u njegovu efikasnost“, izjavio je guverner Centralne banke Holandije Klas Knot, čest kritičar ECB-ove ultralabave monetarne politike.

Istovremeno, guverner Centralne banke Austrije Robert Holcman je izrazio zabrinutost da je ECB možda pogresila, ocenjujući da tako sveobuhvatan paket nije trebao uslediti pre ECB-ovog planiranog preispitivanja monetarne politike, što je čak moglo rezultirati obaranjem ciljane inflacije.

„Možda je cilj inflacije od 2,0 odsto trenutno van dometa, dok bi cilj od 1,5 odsto takođe značio stabilne, odnosno skoro stabilne cene. Dakle, nema potrebe da koristite svu snagu koju imate da biste dostigli 2,0 odsto ako su troškovi previsoki“, dodao je on, sugerišući na inflacioni cilj ECB od tek nešto ispod 2,0 odsto.

S druge strane, guverner Centralne banke Slovenije Boštjan Vasle poručuje da je ECB spremna da učini još više ako bude potrebe, jer su privredni rast i inflacija i dalje slabi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar