CEFTA u Berlinu poručila da 4 sporazuma čekaju usvajanje

BERLIN – Direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić čestitao je danas liderima Zapadnog Balkana potpisivanje tri sporazuma o mobilnosti i pozvao na ubrzanje procesa usvajanja sporazuma postignutih u okviru te asocijacije.

Na Samitu Zapadnog Balkana, koji se u Berlinu održava pod pokroviteljstvom Berlinskog procesa, Đikić je predstavio ključne odluke, fokusirajući se na mere koje pružaju direktne koristi za građane i preduzeća, saopštila je CEFTA.

„CEFTA je implementaciju Zajedničkog regionalnog tržišta postavila kao apsolutni prioritet. Do danas smo završili rad na četiri nove odluke Zajedničke komisije koje čekaju usvajanje“, izjavio je on i naveo niz odluka koje su ili u potpunosti usaglašene ili veoma blizu završetka usaglašavanja.

Tim odlukama nedostaje najvažniji korak – usvajanje od Zajedničkog komiteta.

CEFTA navodi da se radi o odlukama o olakšavanju elektronske trgovine za podršku malim i srednjim preduzećima koja se bave prodajom putem interneta, te odluci o uslugama dostave paketa među članicama.

U istom statusu su i odluke o sprečavanju neopravdanog geoblokiranja i o priznavanju AEOS programa, koji bi pouzdanim CEFTA kompanijama omogućili izvoz po pojednostavljenim carinskim procedurama.

Navodi se da su stručnjaci CEFTA strana blizu zaključivanja pregovora o još šest dodatnih sporazuma kojima se ispunjavaju obećanja koja su lideri Zapadnog Balkana dali 2020. godine.

CEFTA podseća da se radi o obećanjima o priznavanju sertifikata, dozvola i licenci za inžinjere, turističke agencije, turoperatore, proizvođače i trgovce medom.

Đikić je podsetio na uspeh proširenja Zelenih traka sa Grčkom i Plavih traka sa Italijom, što ne bi bilo moguće bez CEFTA-inog partnerstva sa Transportnom zajednicom i podrške RČ-a i Evropske komisije.

„Srećni smo što je probijen led i što je još država članica EU izrazilo interes za pridruživanjem“, izjavio je on.

Ocenio je da su zelene trake važan podsetnik da region može ponuditi inovativna rešenja koja se mogu proširiti i na EU.

Đikić je najavio da će konferencija CEFTA Week biti održana u Briselu 9. decembra gde će kao novi predsedavajući biti predstavljena Crna Gora.

CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini iz 2006. godine pokriva šest zapadnobalkanskih zemalja i Moldaviju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar