Ćen: Dolazak voza dokaz duge istorije prijateljstva dva narod

BEOGRAD – Srbija i Kina neguju čelično prijateljstvo i zajednički podnose sve nedaće, a današnji dolazak teretnog voza „Ćina Railway Expreš“ dokaz je duge istorije prijateljstva koje povezuje dve zemlje, kaže zamenik ministra trgovine Kine Ćen Keming nakon ulaska teretnog voza iz Kine u železničku stanicu u Beogradu.

„Naše dve zemlje se oslanjaju jedna na drugu, to su čelični prijatelji koji zajedno snose sve nedaće. Srbija je prva zemlja u centralnoj i istočnoj Evropi koja je sa kinom uspostavila svestrane strateške odnose partnerstva“, rekao je Ćen.

Uz dogovore i zajedničko zalaganje predsednika Vučića i Sija zajednički se unapređuje izgradnja Inicijative Pojas i put i podstiče, kaže, dublji razvoj saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

„Odnosi dveju zemalja pokazuju zanke burnog razvoja. Bilateralna trgovina se ubrzano povećava, postignuti su rezultati u svim oblastima a posebno u oblasti infrastrukture“, rekao je Ćen.

Na Drugom samitu na visokom nivou u okviru Inicijative Pojas i put, podseća, predsednik Si je rekao da treba zajednički izgraditi Pojas i put visokog kvaliteta gde će akcenat biti na uzajamnom povezivanju, poboljšanju infrastrukturnih veza…

„Pruga Beogard-Budimpešta se realizuje u okviru Inicijative Pojas i put. To je prvi projekat u oblasti železničkog saobraćaja koji realizuje jedna kineska kompanija u Evropi. Veoma je značajan za regionalno infrastrukturno povezivanje a takođe je veoma značajan projekat koji će doneti dobrobit narodu i koji je uzajamno koristan“.

On je objasnio da „Ćina Railway Expreš“ povezuje sve zemlje duž Puta i da je istovremeno „most prijateljstva“ koji povezuje narod Kine sa narodima svih zemalja koje se nalaze u okviru Pojas i put.

„Pre mesec dana ovaj voz je krenuo iz Konfučijeve postojbine, provincije Šandong,a danas je prospeo u Beograd pun materijala i opreme za prugu Beograd – Budimpešta. To je signal za ubrzanje srpske deonice“, rekao je Ćen.

On je izrazio nadu da će tokom izgradnje srpske deonice pruge ka Budimpešti preduzeća dve strane imati dobru komunikaciju i osigurati da projekat bude završen u zahtevanom roku i kvalitetu.

Ćen je poželeo uspešnu izgradnju pruge, još bolju saradnju Kine i Srbije u oblasti trgovine a obraćanje je završio porukom:

„Neka živi prijateljstvo Kine i Srbije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar