Cena Brenta se vratila na nivo pre pandemije od 60 dolara

SINGAPUR – Cene nafte su porasle danas na azijskom trgovanju na najviši nivo u nešto više od godinu dana, pri čemu su fjučersi Brenta prekoračili 60 dolara za barel, podržani manjom ponudom glavnih proizvođača „crnog zlata“ i nadom da će novi američki korona paket ekonomskih mera podstaći tražnju.

Severnomorska nafta Brent za isporuku u aprilu trgovana je po ceni od 60,06 dolara za barel, najvišoj od januara prošle godine. Cena za isporuku u ranijem roku iznosila je 59,90 dolara na trgovanju do 7:28 časova po srednjoevropskom vremenu, što je rast za 56 centi ili 0,9 odsto, izveštava Rojters.

Fjučersi američke sirove WTI nafte za dostavu u martu porasli su za 60 centi ili 1,1 procenat, na 57,45 dolara za barel, što je takođe njihov najviši nivo od januara 2020.

Obećanje Saudijske Arabije da će dodatno smanjiti isporuke u februaru i martu, povrh kvote dogovorene sa članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenim saveznicima, pomaže u uravnoteženju globalnog tržišta nafte i podupiranju cena.

Današnje slabljenje dolara prema većini valuta takođe je imalo pozitivan efekat na cene ovog energenta, jer je cena ove sirovine denominovane u dolarima sada pristupačnija imaocima drugih valuta.

Porast cene sirove nafte istovremeno motiviše američke naftaše da povećaju pumpanje. Broj naftnih platformi u SAD, rani signal nivoa buduće proizvodnje, dostigao je prošle nedelje najviši nivo od maja prošle godine, prema podacima kompanije za energetske usluge Bejker Hjuz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar