Centeno pozvao Rim da ispoštuje obaveze u pogledu deficita

LUKSEMBURG – Šef Evrogrupe Mario Centeno pozvao je danas Italiju da uveri evropske partnere da će ispoštovati svoju obavezu vezanu za smanjenje budžetskog na nivo koji predviđaju pravila Evropske unije.

„Važno je držati se preuzetih obaveza“, izjavio je Centeno novinarima u Luksemburgu uoči sastanka ministara finansija evrozone, na kom će se raspravljati o fiskalnim problemima Italije i potencijalnom disciplinskom postupku koji bi mogao da dovede do novčane kazne, izveštava Rojters.

Dodao je da Rim treba da pojasni namere po pitanju budžeta, pošto su poslednjih dana iz redova italijanske vlade stizale kontradiktorne izjave.

Smanjenje italijanskog duga je „od najveće važnosti za rast, za stabilnost evrozone“, naveo je Centeno, što, prema oceni britanske agencije, ukazuje na zabrinutost EU zbog opasnosti koju po ekonomiju bloka predstavljaju zadužene zemlje.

„Moramo da uverimo sve – italijanske građane, kompanije, evropske investitore – da ova obaveza deluje“, poručio je on.

Dolazeći na sastanak, evropski komesar zadužen za evro Valdis Dombrovskis izjavio je da su Italiji potrebne „značajne korekcije“ javnih finansija kako bi se ispunili fiskalni ciljevi dogovoreni sa Briselom.

Nekoliko ministara finansija pozvalo je Italiju na ustupke, ponavljajući svoj stav da fiskalni podaci koji su dostupni u ovoj fazi opravdavaju disciplinski postupak protiv Rima.

Međutim, italijanski ministar finansija Đovani Trija izjavio je da novi podaci o manjem deficitu zemlje pokazuju da nisu potrebne dodatne mere. On je, pomirljivim tonom, dodao da želi da se postigne kompromis sa EU i da je spreman da poboljša javne finansije ako bude potrebno.

Evropska komisija, koja kontroliše budžetske planove 28 zemalja članica Evropske unije, kaže da je javni dug Italije iznosio 132,2 odsto BDP-a zemlje u 2018. godini, što je više nego dvostruko iznad granice EU od 60 procenata. Predviđa se da će dug Italije dodatno narasti na 135 posto BDP-a ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar