Centralna banka BIH predviđa rast od 3,4 posto

SARAJEVO – Centralna banka BiH predviđa da će ekonomski rast te zemlje u ovoj godini iznositi 3,4 posto, što je za 70 baznih poena više od projekcije iz novembra 2020.

U novoj prognozi je navedeno da, iako je početak 2021. godine pod uticajem korona krize, snažniji oporavak od očekivanog u određenim pokazateljima visoke frekvencije, poput industrijske proizvodnje i izvoza robe, u prvom kvartalu, upućuje na dinamičniju ekonomsku aktivnost u tekućij godini, izvestila je Srna.

Poboljšane su i projekcije varijabli koje predstavljaju stranu potražnju, a koje se preuzimaju od relevantnih spoljnih izvora, što je takođe uticalo na ocenu da će ekonomska aktivnost u BiH u 2021. biti snažnija nego što se očekivalo krajem 2020.

Projekcija ekonomskog rasta za 2022. godinu je revidirana naviše za 40 baznih poena, dodaje Srna ali ne navodi kolika stopa rasta se sada očekuje.

Uz ove korekcije projektovanih stopa ekonomske aktivnosti, nivo realnog BDP-a iz 2019. godine bi gotovo mogao da bude dostignut već krajem 2021. godine, ocenjuje se u informaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar