Centralni registar HOV od juna povezan sa Evroklirom

BEOGRAD – Direktorka Centralnog registra hartija od vrednosti (HOV) Ana Jovanović ocenila je danas nakon potpisivanja ugovora sa Evroklirom da će taj čin imati znacajne efekte na makroekonomskom planu, na tržištu kapitala i za sam rad Centralnog registra.

Ona je danas zajedno sa ministrom finansija Sinišom Malim potpisala dokument koji treba da obezbedi Srbiji da za godinu dana uključi svoje državne obveznice u sistem Evroklira.

„Sa makroekonomskog nivoa, povećanje broja stranih investitora imaće pozitivan efekat na cenu javnog duga, kroz očekivanje smanjenja kamatne stope na državne hartije od vrednosti. Sa aspekta tržišta kapitala, povezivanje Centralnog registra sa Evroklirom deo je šireg procesa koji ima za cilj dalji razvoj, unapređenje i modernizaciju srpskog tržišta kapitala, a sa aspekta Centralnog registra povezivanje klijentima Evroklira omogućava direktan pristup domaćim državnim hartijama od vrednosti u Centralnom registru“, istakla je Jovanović.

Dodala je da je ovu operaciju omogućilo donošnje Zakona o tržištu kapitala krajem prošle godine i da sada sledi izrada podzakonskih i internih akata kojima će biti bliže razrađena rešenja propisana Zakonom.

„Informaciono-tehničke i kominikacione pretpostavke za povezivanje sa Evroklirom Centralni registar HOV će obezbediti do juna ove godine. Ulaskom u sistem SWIFT-a obezbeđuje se pouzdano i efikasno slanje i finansijskih poruka koje se odnose na bezbednost hartija od vrednosti i novca u skladu s mađunarodnim ISO standardom“, rekla je Jovanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar