Četrnaestogodišnjak napravio najbolju peglanu kobasicu na sajmu u Pirotu

Najbolju kobasicu na petom sajam pirotske peglane kobasice koji se danas i sutra održava u Pirotu napravio je najmladji učesnik te gastro-turističke manifestacije, četrnaestogodišnji Žarko Petrović.

„Pomažem ocu, poznatom ugostitelju, to je sve zajednički rad. Otac mi je preneo ljubav prema pravljenju peglanih kobasica. Konkurencija je bila jaka. Srećan sam zbog nagrade. Tajna dobre peglane je u dobrom mesu i radu s puno ljubavi. Peglane pravim od sedme godina pomažući ocu“, rekao je Petrović iz pobedničke četvoročlane ekipe “Našti malijat“.

Manifestacija, čiji je stalni promoter voditelj Zoran Kesić, izazvala je veliko interesovanje ne samo učesnika nego i posetilaca iz zemlje, Bugarske i Makedonije.

Po oceni stručnog žirija drugo mesto pripalo je Milanu Tošiću iz ekipe “Oh, peglana“ a treće Ninoslavu Stojadinoviću iz ekipe “Stojadinović“.

Stalni promoter pirotske peglane TV voditelj Zoran Kesić kaže da treću godinu dolazi na Sajam.

„Ne znam da li je to zbog nekog magičnog svojstva kobasice, mada bi pre rekao da je to zbog prijateljstava koja sam ovde stekao“, rekao je Kesić, ponovivši slogan „Peglaj Pirote, veseli se Srbijo“.

Promoter Sajma je i Igor Blažević, poznatiji kao Prljavi inspektor Blaža, kome je Kesić predao „kalauz grada“.

„Narednih godinu dana ja sam čuvar ovog ključa i poručujem Piroćancima da ih neću izneveriti. Kažu da je ona afrodizijak, probao sam i već je dala rezultate“, rekao je u svom stilu Blaža.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je izjavio da se Sajmom promoviše još jedan pirotski brend.

„Peglana je postala brend sama po sebi. Imamo zadatak da je što bolje promovišemo“, rekao je Vasić.

Direktor Turističke organizacje Pirota Bratislav Zlatkov da su očekivanja ispunjena.

„Imamo 43 proizvodjača pirotske peglane kobasice, 15 vinarija i 6 mlekara iz Srbije. Interesovanje posetilaca je veliko. Ima ih iz čitave Srbije, Bugarske i Makedonije“, rekao je Zlatkov.

Predsednik Udruženja proizvodjača pirotske peglane kobasice Marjan Savić kaže da je novina ovog Sajma što je svaki proizvod jasno obeležen markicom i QR kodom.

Prezentovani su i specijalitete pirotske trpeze koje su pravile članice Udruženja žena iz sela Temska, Krupac i Izvora.

Peglana kobasica pravi se jedino u Pirotu i jedan je od brendova grada. Pravi se tokom zime i to od kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća.

Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.

Potkovice ovog specijaliteta peglaju se kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa. Mnogi ih smatraju afrodizijakom.

Sajam su organizovali Turistička organizacija Pirota, Udruženje proizvodjača pirotske peglane kobasice, Dom kulture i Sportski centar. Pokrovitelji su „Tigar Tajers“ i Dunav osiguranje i generalni pokrovitelj Grad Pirot.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar