Cilj smanjiti nezaposlenost i migracije radne snage

BEOGRAD – Veliki problem na tržištu rada u Srbiji, ali i svim zemljama jugoistočne Evrope predstavlja visoka stopa nezaposlenosti i migracije radne snage, rečeno je danas na otvaranju Direktorske i ekspertske konferencije Centra javnih službi za zapošljavanje zemalja jugoistočne Evrope u Beogradu.

Ministar rada Zoran Đorđević rekao je da je cilj da se nezaposlenost u Srbiji u narednom periodu svede na jednocifren broj.

Takođe je ukazao da je važno da se da mogućnost svakome ko nema posao da dođe do zaposlenja i najavio da će se nastaviti sa obučavanjem nezaposlenih, ali i zaposlenih osoba.

Istakao je da ima dosta građana koji imaju samo osnovni nivo obrazovanja i da bi aktivnim merama politike trebalo doprineti da se situacija na tržištu rada popravi.

Predstoji posao i na prekvalifikacijama i dokvalifikacijama, kao i promene mnogih zakona, rekao je ministar.

„Cilj je da zadržimo ljude i smanjimo migracije radne snage“, rekao je Đorđević.

Đorđević je rekao i da resorno ministarstvo želi da pomogne osobama sa invaliditetom, ranjivim grupama, žrtvama nasilja…
Takođe je rekao da postoji problem sa starim zanatima i da je sa ministrom finansija pričao o tome kako da se nekim sledećim izmenama i dopunama poreskih zakona olakša ljudima koji se time bave, rekao je Đorđević i dodao da bi ta stari zanati i zanimanja trebalo da imaju posebne olakšice.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da Grad Beograd beleži smanjenje stope nezaposlenosti, ali da je brojka od oko 80.000 i dalje visoka i zahteva angažman kako bi se podstaklo zapošljavanje teže zapošljivih kategorija.

Prošle godine je izdvojeno 12 miliona dinara za zaposlenje 140 sugrađana koji su iz kategorije teže zapošljivih, a ove godine je planirano oko 15 miliona za zapošljavanje 170 ljudi.

„I u narednom periodu vodićemo odgovornu politiku, da omogućimo ljudima da dođu do posla, da povećaju kvaliet svog života i doprinesu razvoju društva“, rekao je Radojičić.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović rekao je da je problem na tržištu rada neusklađenost ponude i tražnje, kao i odgovarajuće kompentencije i veštine.

Kako je istakao, kretanja na tržištu rada su sve dinamičnija, pa osim na formalno znanje, pažnju treba usmeriti i na kompetencije.

Zato je značajno unapređenje modaliteta obuka, obrazovanje, profesionalno osposobljavanje, istakao je.

„To je za nas značajno imajući u vidu da veliki broj lica koja su nezaposlena, ne samo u Srbiji već i u drugim zemljama nema potrebne veštine i kvalifikacije koje poslodavci danas traže i zato ćemo razmotriti kako da unapredimo programe obuka“, rekao je direktor NSZ.

On je napomenuo i da je trećina građana koji su na evidenciji te službe nižeg nivoa obrazovanja i kvalifikacija.

Što se tiče najtraženijih zanimanja, situacija je godinama identična, odnosno najviše se traže inženjeri IT, elektrotehnike, građevinarstva, mašinstva, zatim profesori matematike, fizike, engleskog, nemačkog jezika, farmaceuti ali profesije nižeg nivoa obrazovanja gde se traže određene veštine i sposobnosti poput radnika na građevini, u turizmu, ugostiteljstvu…

To, kako je istakao, i poslodavci iskazuju kao problem pa će i obuke biti usmerene ka tim kategorijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar