Clanice EU za ubrzano zakljucenje sporazuma o sl. trgovini

BRISEL – Petnaest vlada zemalja članica Evropske unije pozvalo je danas Evropsku komisiju da ubrza zaključenje sporazuma o slobodnoj trgovini kako bi se osigurao dugoročni ekonomski rast i geopolitička pozicija tog bloka u svetu.

U pismu upućenom komesaru EU za trgovinu Valdisu Dombrovskisu, u koje je Rojters imao uvid, 15 ministara ekonomije, spoljnih poslova i trgovine navelo je da rat u Ukrajini i pandemija kovid-19 naglašavaju potrebu za otpornim lancem snabdevanja, strateškim partnerstvima i otvorenom trgovinom.

Imajući u vidu različite ekonomske sile koje se bore za liderstvo i nove saveze, EU mora da ubrza sopstvene trgovinske napore. Jedno od sedam radnih mesta u EU zavisi od trgovine, naveli su ministri u pismu.

Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP), najveći svetski trgovinski sporazum, koji uključuje Kinu, Japan i Australiju, stupio je na snagu početkom 2022. godine, nešto više od godinu dana nakon što je potpisan.

„Ovo bi trebalo da bude poziv na buđenje za Evropu“, istakli su ministri, dodajući da proedura Evropske unije traje predugo.

EU je 2019. postigla sporazum sa ekonmsko-trgovinskim blokom Merkosur koji čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, ali ga je obustavila zbog zabrinutosti vezanih za krčenje šuma Amazonije. Novi sporazum sa Meksikom iz 2018. tek treba da bude podnet na odobrenje EU.

Brisel je takođe u trgovinskim pregovorima sa Australijom, Novim Zelandom i Indonezijom, a sada i sa Indijom.

Diplomate EU kažu da je Francuska, koja je drži šestpmesečno rotirajuće predsedavanje EU, zaustavila put ka trgovinskih sporazuma zbog svojih predsedničkih i parlamentarnih izbora.

Češka preuzima predsedavanje EU 1. jula, a zatim Švedska i Španija, pri čemu su sve one potpisnice pomenutog pisma. Ostale zemlje koje su potpisale pismo su Hrvatska, Danska, Estonija, Finska, Nemačka, Italija, Letonija, Litvanija, Malta, Holandija, Portugalija i Slovenija.

Ana Halberg, ministarka trgovine Švedske i inicijator pisma, rekla je da će poštovanje dogovorenih sporazuma, uz zaštitu životne sredine, biti centralni prioritet švedskog predsedavanja EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar