Čokolada u Rusiji postala manje čokoladna

Isporuke kakao-proizvoda u Rusiji ove godine su oštro pale, ali je prozvodnja čokoladnih proizvoda ostala praktično na nivou prošle godine, saopštio je Centar za istraživanje konditorskog tržišta (CIKT).

Uvoz kakao zrna, prema podacima Federalne carinske službe, u periodu januar-avgust smanjen je 58,4 odsto, na 22.600 tona, kakao paste 10,6 odsto, na 21.100 tona, kakao putera 14,3 odsto, na 18.900 tona.

Zalihe kakao sirovina konditorska preduzeća skoro i da ne prave, preneo je Finmarket.ru.

Prema rečima stručnjaka CIKT, pri takvom smanjenju uvoza sirovina, proizvodnja čokolade i čokoladnih prozvoda, da je  korišćena ista receptura,  trebalo je da padne 15 do 20 odsto.

Međutim, kako pokazuju podaci ruske agencije za statistiku, Ros stat, nikakav pad obima proizvodnje nije uočen.

Eksperti navode nekoliko razloga za to: pre svega, konditori su povećali proizvodnju čokoladnih proizvoda sa manjim procentim sadržajem kakao-proizvoda, a počeli su i da više plasiraju čokoladne proizvode s različitim punjenjima ili su povećali korišćenje različitih dodataka (orasi, žitarice, suvo i kandirano voće, marmelade…).

Indirektno o tome svedoče podaci Ros stata o tome da je količina proizvoda u kategoriji „Čokolada i prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao (osim zaslađenog kakao praha) bez punjenja, sa dodatkom žitarica, voća ili oraha“ u periodu januar-avgust ove godine povećana 45 odsto, na 32.500 tona.

Još jedan razlog je veća upotreba u industriji zamene nekih vidova kakao-sirovina, konkretno jeftinijih biljnih masti (rafinisano palmino ulje i njegovi derivati) umesto skupog kakao putera, navodi se u saopštenju CIKT.

Kako je ranije objavljeno, konditori su uputili vladi pismo sa zahtevom da se promene uvozne dažbine na kakao proizvode. O mogućem pooštravanju regulisanja uvoza i korišćenja palminog ulja više puta je govorio ministar poljoprivrede Rusije Aleksandar Tkačev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čokoladarusija
Komentari (0)
Dodaj komentar