Danas odluka o Telekomu

Vlada Srbije trebalo bi da danas odluči da li će se o prodaji Telekoma pregovarati sa jednim ponudjačem za kupovinu većinskog udela u Telekomu Srbije koji je, po oceni privatizacionog savetnika, dao nabolju ponudu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je Vlada blizu donošenja odluke o privatizaciji Telekoma, ali da je cena još neodgovarajuća.
 
Najbolja ponudjena cena je, po njegovim rečima, veća nego ona koja je za Telekom nudjena 2011. godine, ali je i dalje niža od očekivane.

On nije isključio ni mogućnost da neka od dostavljenih ponuda bude popravljena.

Za preuzimanje 58 odsto akcija Telekoma stiglo je šest ponuda, a odluka Vlade Srbije o najboljoj ponudi zavisiće ne samo od ponudjene cene već i od investicionog i socijalnog programa.

Novac od eventualne prodaje Telekoma nije planiran u budžetske prihode za 2016. godinu i bio bi upotrebljen za otplatu ranijih skupih kredita i za investicije. 

Ministar privrede Željko Sertić je nedavno izjavio da će Telekom, ako ne bude privatizovan, ući u proces restrukturiranja što podrazumeva i smanjenje broja zaposlenih.

Privatizacioni savetnik za Telekom je francuska kompanija Lazard, a tender za prikupljanje ponuda za kupovinu većinskog kapitala te kompanije objavljen je jula ove godine.Najveći akcionar Telekoma je država Srbija sa 58,11 odsto akcije, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra i tadašnja vlada je za paket od 51 odsto akcija te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač Telekom Austrije ponudio je 1,1 milijardu evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar