Danas u Boru ekološki protest protiv zagadjenja iz pogona Zidjin

Protest zbog prekomernog zagadjenja u Boru iz pogona Zidjin Bor Koper biće održan danas u 19 sati, a organizatori i učesnici zatražiće odgovor šta preduzimaju inspekcijske službe po ovom pitanju i koliko štetne materije utiču na zdravlje.

Prethodnih dana oko 600 gradjana Bora potpisalo je peticiju kojom traže da se zaustavi zagadjenje sumpor dioksidom i ispuštanje štetnih materija u vazduh.

Poziv na protest koji će biti održan na platou Doma kulture u Boru, uputili su brojni pojedinci i organizacije, medju njima i odbornici opozicije u Gradskoj Skupštini.

„Zahtevamo da dobijemo informacije koliko je puta po službenoj dužnosti ekološka inspekcija posetila kompaniju ZiJin Copper, da se izveštaji obelodane i da se vide mere koje su izrečene“, navodi se u pozivu na protest koji je potpisao odbornik Dveri Saša Stanković.

Zahteva se, takodje, da se zna iz kog konkretnog razloga je došlo do povećanog aerozagadjenja, na koji način i u kom vremenskom intervalu će problem biti rešen, kao i da u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha gradjani budu obavešteni koje su tačno štetne materije u vazduhu i u kom vremenu – da bi se upozorili teži bolesnici i deca.

U pozivu se naglašava da protest nema stranačke karakteristike i da, sem parola o zaštiti životne sredine, ne treba nositi stranačka obeležja.

U prethodnih mesec dana „rekordna“ vrednost sumpor-dioksida iznosila je 2.983,51 mikrograma (dozvoljeno je 350) a pored zagadjenja sumpor-dioksidom u Boru su zabeležene i povišene vrednosti čestica PM-10 i PM-2,5 koje se u javnosti nazivaju „nevidljivim ubicama“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar