Debi Crnog petka u Grčkoj: Redovi od zore uprkos besparici

Na hiljade Grka stajalo je jutros od rane zore u dugim redovima ispred robnih kuća, a automobili su zakrčili puteve u blizini tržnih centara, pošto su uprkos padu plata i nezaposlenosti mnogi odlučili da se pridruže prvom šoping ludilu ikada organizovanom u toj zemlji, poznatom pod nazivom Crni petak.

U Atini, Solunu i drugim velikim grčkim gradovima formirani su redovi pre nego što su prodavnice koje učestvuju u ovoj prodajnoj fešti – uglavnom lanci tehničke robe i odeće – otvorili svoja vrata u 6,00 sati po Griniču, izveštava agencija Frans pres.

Odmah je bilo jasno da većinu kupaca čine mladi koji su izostali iz škole kako bi iskoristili popuste i do 80 odsto na aktuelne cene robe.

U jednoj od najpopularnijih robnih kuća, konzola za kućne video igrice Xbox One s cenom od 199 evra rasprodata je za manje od dva sata.

Uprkos velikim gužvama, nije bilo većih incidenata ili tuča koje se povremeno viđaju prilikom ovakvih promotivnih prodaja u inostranstvu.

Grčki maloprodajne grupacije su izrazile skepticizam povodom ove manifestacije, koja, kako kažu, dodatno preti da potkopa male preduzetnike koji se bore s problemima.

Nikolas Kugiumcis, šef trgovačkog udruženja u Atini, rekao je da Crni petak „nije dobar“ dan za mnoge prodavce.

„Ako se institucionalizuje Crni petak u Grčkoj, moraju da postoje mere podrške za mala i srednja preduzeća“, rekao je on za levičarski dnevni list Avgi.

Posle sedam godina neprekidne ekonomske krize, Grčka i dalje ima stopu nezaposlenosti od preko 23 odsto, prema zvaničnim podacima, dok sindikati tvrde da je realna cifra još veća.

Grci se suočavaju i sa nižim platama i penzijama koje su postepeno opale za gotovo 40 odsto od početka krize 2010. godine.

Udruženja radnika zaposlenih u prodavnicama otvoreno su odbacila šoping ludilo inspirisano praksom iz SAD-a.

„Ove uvezene i agresivne prodajne strategije ne samo da uništavaju zdravu konkurenciju u sektoru, već takođe iskorišćavaju i potrošače i osoblje“, naveli su iz Oiye udruženja zaposlenih u privatnom sektoru, prenosi Frans pres.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crni petakgrcka
Komentari (0)
Dodaj komentar