Delegacija privrednika iz Italije u BG, traže biznis partnere

BEOGRAD – Beograd je ovih dana domaćin predstavnicima 30 italijanskih kompanija koji traže poslovne partnere u Srbiji.

Samo u protekla dva dana italijanski i srpski privrednici imali su više od 150 B2B (bi tu bi) sastanaka.

Italija je godinama unazad jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i zauzima drugo mesto, odmah iza Nemačke.

Veliki broj italijanskih malih i srednjih preduzeća je trenutno u toj zemlji u fazi reinvestiranja pa traže nove partnere širom sveta, a Srbiju, kažu, vide kao zemlju u kojoj je moghuće napraviti dobar posao.

Predsednica Tehničke grupe za internacionalizaciju teritorija i širenje poslovanja pri udruženju privrednika „Kofindustrija Italija“ Ilarija Veskovi, kaže da je za tu zemlju Srbija izuzetno važan ekonomski partner.

„To se vidi po tome što Italija izuzetno mnogo ulaže u Srbiju. Ekonomska razmena je dostigla brojku od 4 milijade evra“, navodi Veskovi.

Povezivanje srpskih i italijanskih preduzeća kroz B2B sastanke, poput ovih koji se održavaju u Beogradu važno je, smatra ona, jer se vlasnici italijanskih firmi „lice u lice“ upoznaju sa potencijalnim partnerima iz Srbije.

Direktorka predstavništva konfederacije italijanske industrije u našoj zemlji „Konfindustrija Srbija“ Irena Brajović, objašnjava da većina italijanskih privrednika koji dva dana borave u našoj zemlji kažu da im je ovo prva poseta i da do sada nisu imali priliku da sarađuju sa srpskim preduzećima.

Ekonomska saradnja dve zemlje je tradicionalno na visokom nivou a Italija je jedan od prvih ekonomskih partnera Srbije, rekla je Brajović navodeći da su prisutne kompanije iz oblasti građevinarstva, IT, tekstilne industrije…

Potpredsednik „Konfindustrija Italija“ Diego Mingareli je preduzetnik koji se bavi ekološkim građevinskim proizvodima i smatra da je za italijanska preduzeća Srbija dobro mesto za biznis.

„Vidim veliku priliku u sektoru infrastrukture, građevinskom sektoru, jer se Beograd i Srbija užurbano razvijaju. Italijansko iskustvo može da doprinese mnogo i donese inovacije u zemlje u razvoju kao što je Srbija“, kaže Mingareli.

Italijansko tržište poznato je našim privrednicima, kaže Božo Janković predsednik „Enterijer Janković Grupe“ čija kompanija godinama unazad sarađuje sa Italijanima.

Važno je, napominje Janković, pogotovo za srpska preduzeća koja rade u oblasti drvne industrije, da uče i preuzimaju međunarodna iskustva i savremene tehnologije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar