Deler (kompanija Alstom): Najsavremenije tehnologije za beogradski metro

Potpredsednik kompanije „Alstom“ Filip Deler je rekao večeras da će ta kompanija u izgradnji beogradskog metroa koristiti najsavremenije tehnologije u svetu.

Deler je na konferenciji za novinare u Starom dvoru, na kojoj je predstavljen dizajn vagona, rekao i da „Alston apsolutno primenjuje i primenjivaće sva rešenja koja predstavljaju vrhunac u toj oblasti“.

On je kao primer naveo uštedu energije i objasnio da će biti primenjena rešenja koja štede energiju u odnosu na tradicionalne metroe.

Ambasador Francuske u Beogradu Žan-Luj Falkoni je rekao da se danas ispisuje nova stranica u tradicionalno prijateljskim odnosima dva naroda.

Falkoni je rekao i da je projekat beogradskog metrao, već nekoliko godina „vodeći projekat“ u odnosima Francuske i Srbije.

On je podsetio da se tokom posete francuskog predsednika Emanuel Makron Beogradu, u julu 2019. godine, Francuska obavezala da će podržati taj strukturno važan projekat.

„Kao što vidite, Francuska ispunjava dogovoreno“, rekao je Falkoni.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da sada počinje nova stranica u istoriji Beograda, te naveo da će gradjani od večeras moći da glasaju za jedan od četiri dizajna vagona.

Na platou ispred Skupštine Grada večeras će biti emitovana 3d projekcija dizajna četiri predložena i vagona za beogradski metro pod nazivom „svetlost, snaga, sloboda i sigurnost“.

Gradjani će, preko sajta gradske uprave, do 15. septembra moći da glasaju za jedan od predloga.

Vesić je ranije najavio da će početkom novembra početi izgradnja depoa u Makišu, čime će, kako je ukazao, početi izgradnja metroa.

Prva linija metroa će, kako je ranije najavlje biti zvaršena 2028, godine a druga 2030.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar