Delic: Sajam u Moskvi šansa za srpsku poljoprivredu

MOSKVA – Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu hrane i pića „World food“ koji se do petka održava u Moskvi predstavlja se 17 srpskih kompanija, među kojima je najviše proizvođača i izvoznika svežeg i smrznutog voća i povrća, mesnih prerađevina i vina, kaže direktor Predstavništva Privredne komore Srbije u Rusiji Dejan Delić.
On za Tanjug ističe da je nastup na ovom sajmu važan jer je i rusko tržište veoma značajno za prehrambenu industriju Srbije koja inače čini trećinu našeg izvoznog programa u Rusiju.

Rusko tržište je, naglašava Delić, jedno od najznačajnijih tržišta za nas i na koje smo u prvih šest meseci ove godine izvezli roba u vrednosti od 529 miliona dolara a realno je očekivati da do kraja godine iznos premaši milijardu dolara.

“ U prvih šest meseci ove godine zabeležili smo rast ukupnog izvoza od 17 odsto a očekujemo i pozitivne efekte od ovog sajma i da će on rezultirati produžavanjem dosadašnjih i sklapanjem novih ugovora sa federalnim i lokalnim trgovinskim lancima, distributerina i kupcima iz Ruske Federacije i regiona“, navodi Delić.

Dosta se očekuje od pregovora sa predstavnicima najvećeg ruskog trgovinskog lanca X5, koji su u toku i nakon kojih će se na završetku sajma u petak, znati konačni rezultati učešća naših kompanija koji će, prema njegovim rečima biti dvocifreni kada je reč o ukupnom izvozu.

“ Srpski proizvod u Ruskoj Federaciji je prepoznat kao kvalitetan, cenjen i rado se kupuje“, ocenjuje Delić.

Navodi da među prehrambenim proizvodima, Srbija u Rusiju najviše izvozi sveže i prerađeno voće i povrće ali i za nas značajne količine mlečnih proizvoda, mladih sireva.

“ Očekujemo da ćemo Sporazumom o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske zajednice dobiti i nove proizvode u bescarinskom izvozu u Rusiju kao što su tvrdi sirevi.
Takođe očekujemo da se u narednom periodu reše i problemi izvoznika mesnih prerađevina, posebno onih svinjskog porekla čiji je izvoz sada blokiran zbog situacije sa svinjskom kugom“ , kaže Dejan Delić.

Pojašnjava da će se o tome razgovarati na sednici međuvladine komisije za saradnju dve zemlje početkom oktobra u Srbiji.

Nastup srpskih kompanija na sajmu u Moskvi Privredna komora Srbije organizuje u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar