Delojt: Zbog Covida usporavanja i u kupovini automobila

BEOGRAD – Zbog posledica pandemije kovid-19 potrošači širom sveta zaziru od zamene vozila s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem automobilima s drugačijim pogonom, konstatuje Dilojt posle sprovedenog istraživanja.

Potrošači oklevaju u promeni zbog potrebe za poznavanjem vozila i finansijske zabrinutosti zbog pandemije kovid-19.

Kako se navodi, tek četvrtina američkih potrošača razmatra drugu vrstu motora za svoje sledeće vozilo, što je pad od 15 procenata u odnosu na 2020. godinu.

Kao najveću zabrinutost kod električnih vozila u SAD i Nemačkoj se navodi kilometraža pokrivena jednim punjenjem baterije, dok u zemljama Azije potrošače najviše brine nepostojanje infrastrukture za punjenje.

Zbog kovid-19 svaki deseti Amerikanac odlučio je tokom 2020. godine da odloži plaćanje rata za automobil, dok je u populaciji između 18 i 34 godine to učinio gotovo svaki četvrti.

Potrošači u SAD u velikom broju (84 procenta) namerava da kupi slično vozilo u budućnosti, ali više od polovine kupaca u Indiji planira da izabere potpuno drugačiji segment vozila zbog pandemije.

Što se nabavke tiče, dve trećine američkih potrošača ostalo je pri ranijim planovima, dok po trećina Indijaca i Korejaca planira da odloži kupovinu novog vozila.

Kod percepcije pametnih vozila, Dilojt konstatuje da čak 83 procenta kupaca u Kini tu tehnologiju smatra korisnom, dok je u SAD ta brojka upola manja.

Američke potrošače najviše brine mogućnost hakovanja pametnih vozila, a istu zabrinutost imaju potrošači u Nemačkoj, Republici Koreji i Indiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar