Deset kilometara kolona kamiona pred zatvorenim prelazom Batrovci

Deset kilometara je dugačka kolona zaustavljenih kamiona pred graničnim prelazom „Batrovci-Bajakovo“ poslednjim za teretnjake na granici Srbije sa Hrvatskom, ali je i on od ponoći zatvoren, saopštila je danas Uprava carina Srbije.

Po rečima šefa graničnog prelaza „Batrovci“ Nenada Vukčevića, na tom graničnom prelazu ka Hrvatskoj onemogućen je prolaz teretnih vozila koja stoje u jednoj traci duž deset kilometara i nekoliko kilometara iza susedne naplatne stanice.

Kako je rekao, “hrvatska strana to zatvaranje prelaza opravdava bezbednosnim razlozima“.

„Za one koji se već nalaze u koloni na izlazu, nema dovoljno prostora da okrenu šlepere i odu ka nekom drugom prelazu“, kaže Vukčević i naglašava da teretna vozila tuda i dalje mogu da ulaze u Srbiju i tu se promet odvija normalno, kao i na putničkom prelazu gde je zadržavanje uobičajnih 15 minuta.

Na Graničnom prelazu „Šid“ je, po rečima šefa prelaza Gorana Đorovića, celog dana izbeglice koje se kreću preko “zelenog pojasa“, skreću i dolaze na sam granični prelaz Tovarnik na hrvatskoj strani, gde ih tamošnje službe evidentiraju i sprovode do prihvatnih centara.

Gužve nema u putničkom prometu, ali je situacija s teretnim ozbiljna, jer pojedini vozači čekaju i po više od 20 sati.

Uprava carina je omogućila da roba koja je upućena u neku odredišnu carinarnicu, može da se dopremi i u bilo koju drugu, bez bojazni da će se time napraviti prekršaj.Putnički promet ka Mađarskoj se normalno odvija preko graničnih prelaza „Horgoš 1“, „Kelebija“, „Bajmok“, „Đala“, „Bački Breg“, a od subote ujutro i preko „Bačkih Vinograda“.

Uprava carina je podsetila da je granični prelaz „Horgoš 1“ otvoren u nedelju, 20. septembra za putnički i teretni saobraćaj, te su kamioni koji su dugo čekali na Kelebiji počeli tokom dana da se šalju na taj prelaz.

Šef teretnog prelaza na „Horgošu 1“ Veljko Daničić rekao je da nema većeg zadržavanja. Kolona je dugačka 200 metara i u njoj je oko 20 kamiona.

„‘Očekujemo da će vozači teretnih vozila koji su prvobitno krenuli ka Batrovcima, odlučiti da se ipak upute ka Horgošu'“, dodao je on.

Na terminalu za putnički saobraćaj na ovom graničnom prelazu putnički saobraćaj se odvija normalno i nema zadržavanja.

Na drugom graničnom prelazu prema Mađarskoj, „Kelebija“, preko kojeg je za poslednja 24 časa prešlo 700 kamiona, pritisak se ozbiljno smanjio nakon što je „Horgoš 1“ ponovo otvoren za teretni saobraćaj, navela je Uprava carina.

„Na izlazu nema kolone, tu je svega nekoliko kamiona i čekanje je svega jedan sat“, rekao je šef teretnog prelaza na Kelebiji, Dragan Andrić i dodao da se situacija na ulazu takođe normalizovala.

Zbog tih vozila, istakao je, inspekcijske službe će još danas dežurati na tom graničnom prelazu, a od sutra će biti samo na „Horgošu“.

U subotu, 19. septembra, mađarska granična služba je za saobraćaj ponovo otvorila putnički prelaz „Bački Vinogradi–Ašothalom“ koji radi od 7.00 do 19.00 sati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar