Dević: Ocena MANIVAL-a dobra za privlačenje investicija

BEOGRAD – Srbija je napredovala s merama za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, objavio je danas MANIVAL, kontrolni organ Saveta Evrope, a iz Narodne banke Srbije (NBS) kažu da je ovo dobra vest, jer utiče na poboljšanje međunarodnog položaja zemlje i na privlačenje direktnih stranih investicija.

Generalni direktor Direkcije za zakonodavno-pravne poslove u NBS Dejan Dević za Tanjug ocenjuje da bi to moglo privući još više stranih investitora, budući da je Srbija, ukazuje on, u godini kada je bila na sivoj listi FATF-a privukla više od tri milijarde evra stranih direktnih investicija.

„Nakon skidanja sa sive liste FATF-a u junu prošle godine, a onda i nakon povećanja rejtinga za tri preporuke Srbiji u decembru na plenarnom zasedanju MANIVAL-a, možemo slobodno reći da se otvaraju velike perspektive i da je ovo značajan momenat u daljem privlačenju stranih direktnih investitora“, rekao je Dević.

On objašnjava da je Srbiji, najpre, 2018. podignut nivo za 10 preporuka FATF-a, a onda je prošle godine, u decembru, to učinjeno za još tri preporuke.

Te tri preporuke su, dodaje Dević, Preporuka 6 koja se odnosi na ciljane finansijske sankcije, zatim Preporuka 8 koja se odnosi na nevladine organizacije i Preporuka 18 koja se tiče finansijskih grupa, odnosno, primene programa i procedura za sprečavanje pranja novca na nivou finansijskih institucija, banaka, društva za osiguranje…

„Imajući u vidu da izmene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca i FINANSIRANJA terorizma nisu uzete u obzir prilikom ocenjivanja Srbije u decembru prošle godine, mi očekujemo da će u narednom periodu doći do značajnog povećanja nivoa usklađenosti Srbije sa međunarodnim standardnima u ovoj oblasti i to ne samo na nivou zakonske regulative, već i na nivou praktične primene tih zakona“, naveo je Dević.

Ukupno postoji 40 preporuka FATF-a, kaže Dević i dodaje da je Srbija u gotovo svim tim preporukama usklađena u potpunosti, ili, ističe, u najvećoj meri.

„Možemo da kažemo da smo na visokom nivou u usklađivanju mera u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Na plenarom zasedanju MANIVAL-a u decembru, Srbija je označena kao jedna od tri zemlje koja je ostvarila najveći napredak u prethodnim godinama. Poredeći nas sa zemljama u okruženju, možemo da kažemo da smo na veoma visokom nivou“, zaključio je Dević.

Srbija je napredovala sa ispunjavanjem preporuka Radne grupe za finansijsku aktivnost (FATF), koja predstavlja međuvladinu organizaciju za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma, objavio je danas MANIVAL, kontrolni organ Saveta Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar