Devizne rezerve NBS na kraju decembra 2015. oko 10,4 milijarde evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju decembra 2015. godine iznosile su 10 milijardi i 376 miliona evra, što je za 369,5 miliona evra manje nego u novembru, a za 469,3 miliona evra više nego u decembru 2014. godine, saopštila je danas NBS.

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 251 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga. 

Veći devizni prilivi u decembru ostvareni su po osnovu korišćenja kredita u iznosu od 86,1 milion evra, izdvajanja devizne obavezne rezerve u neto iznosu od 82,5 miliona evra, donacija u iznosu od 41,3 miliona evra (od čega je najveći deo donacija iz IPA fonda 22,9 miliona) i prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 33,7 miliona evra.

Kako je saopšteno, veći odlivi iz deviznih rezervi u decembru realizovani su po osnovu intervencija NBS na medjubankarskom deviznom tržištu i izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima u ukupnom iznosu od 420 miliona evra.

Uz to, odlivi su realizovani po osnovu isplate dospelih državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima, stare devizne štednje i otplate duga MMF-u na ime iskorišćenih sredstava u okviru stand-baj aranžmana iz 2009. godine u ukupnom iznosu od 63,2 miliona evra.

Neto devizne rezerve na kraju decembra iznosile su 8,4 milijarde evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a.

Trgovina devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosila je oko milijardu evra i za 454,7 miliona evra veća je nego u prethodnom mesecu. Na kraju decembra u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 8,077 milijardi evra.

Dinar je u decembru nominalno oslabio prema evru za 0,3 odsto, a NBS u tom mesecu intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu kupovinom 30 miliona evra i prodajom 300 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

 

 

NARODNA BANKA SRBIJE

Pres služba

Kralja Petra 12 / 104130 Beograd

Tel.: (+381 11) 3027 363
/ Fax: (+381 11) 3282 285 

press@nbs.rs /
www.nbs.rs

 

 

P

Čuvajmo drveće. Nemojte štampati ovaj i-mejl
ako to nije neophodno.

 

Save a tree. Don’t print this e-mail unless it’s really necessary.

 

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI

Informacija u ovom i-mejlu namenjena je isključivo primaocima navedenim u adresi poruke. Poruka može sadržati poverljive informacije.

Ukoliko greškom primite ovaj i-mejl, molimo da ga obrišete. Ako niste navedeni kao
primalac, svako kopiranje, korišćenje i obelodanjivanje sadržaja je zabranjeno i može
biti nezakonito.

Narodna banka Srbije nije odgovorna, niti garantuje, za bilo koje mišljenje, preporuku, zaključak, zahtev, ponudu i/ili ugovornu obavezu koja se ostvaruje ovakvim načinom komunikacije.

 

DISCLAIMER

Information in this email is intended for the recipients addressed in the email. It may contain confidential information.

If you receive this email in error, please delete it. If you are not addressed as the recipient, please have in mind that copying and disclosure of the email or using the information contained in the email is prohibited and may be unlawful.

The National Bank of Serbia neither endorses nor is responsible for any opinion, recommendation, conclusion, demand, offer and/or agreement contained in this email.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar