Digitalizacija jedan od načina da se spreči odliv mozgova

SKOPLJE – Ukoliko proizvodimo inženjere za nove digitalne tehnologije bićemo u prilici da im obezbedimo uslove da rade i žive u zemljama našeg regiona, a na taj način i da sprečimo odliv mozgova, izjavila je danas bivša makedonska ministarka za državnu upravu i informatičko društvo Marta Arsovska – Tomovska.

Ona je rekla Tanjugu na samitu „Makedonija2025“ da će inženjeri moći da rade na daljinu i zarađuju visoke plate upravo u zemljama Zapadnog Balkana.

„Imaće garantovana radna mesta i to je ono na šta sve vlade u regionu treba da se fokusiraju. Da imamo što više inženjera, jer smo sigurni da će biti plasmana za njih“, istakla je ona.

Ističe i da je proces digitalizacije izuzetno značajan za povezivanje regiona i da to nije tajna, jer se, kaže, u poslednje vreme kontinuirano govori o digitalnoj agendi Zapadnog Balkana.

„To će u velikoj meri pomoći razvoju trgovine između zemalja regiona, slobodnom protoku robe i ljude, te povećanju mobilnosti u traženju posla. Tako da smatram da su upravo digitalizacija i povezivanje prioritet u saradnji na Zapadnom Balkanu“, kaže Arsovska – Tomovska.

Upitana da li će proces digitalizacije uticati na povećanje nezaposlenosti u regionu Zapadnog Balkana Arsovska – Tomovska ukazuje da se taj strah pojavio ne samo u zemljama regiona već i u drugim zemljama, posebno onim koji su tehnološki najnaprednije.

„Međutim, sam proces digitalizacije otvara određene nove poslovne funkcije i nove biznis mogućnosti koji se zapravo kreiraju razvojem novih tehnologija“, objašnjava Arsovska – Tomovska.

Ona smatra da uloga čoveka u procesu razvoja tehnologije, a i na novim radnim mestima koja zahtevaju fizičko prisustvo čoveka, neće uticati na povećanje nezaposlenosti, bar ne u nekoj bliskoj budućnosti.

Kada je reč o nivou digitalizacije zemalja regiona Arsovska – Tomovska ističe da jos nismo dostigli nivo razvijenosti koji postoji u zemljama Zapadne Evrope i SAD, ali da je region u prednosti u odnosu na neke države Istočne Evrope.

„Ubeđena sam da će zajednička evropska agenda o digitalizaciji nama pomoći i uspostaviti standarde na putu digitalizacije i zajedničkog napredovanja regiona“, poručila je.

Govoreći o sistemu obrazovanja za proces digitalizacije, Arsovska – Tomovska kaže da su Makedonija i neke države u regionu već uvele u svojim obrazovnim sistemima takozvanu ‘smart’ specijalizaciju za digitalizaciju.

„To će svakako pomoći ne samo razvoju tehnoloških i digitalnih, već i preduzetničkih veština“, zaključuje Arsovska – Tomovska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar