Direktor Fijat Krajslera predstavio velike planove pre penzionisanja

Generalni direktor Fijat Krajzlera (FCO) Serdjo Markione predstavio je danas novi petogodišnji plan ovog italijansko-američkog proizvodjača automobila, koji će ovog meseca ostvariti svoj davno ucrtan cilj da očisti sve dugove i koji se okreće većoj proizvodnji električnih vozila.

Markione koji se iduće godine penzioniše, predstavio je plan kompanije do 2022. godine u Baloku, kod Torina, u Italiji. On je odstupio od svog uobičajenog ležernog oblačenja i stavio kravatu, kao što je rekao da će uraditi ukoliko se postigne cilj da eliminiše dug. Markione je poznat po tome što nosi teget kašmirske džempere i nikad krvatu, bez obzira na priliku. 

Danas obelodanjeni poslovni plan predstavlja veliki finale za 65-ogodišnjeg Markionea, 14 godina od kada je postao generalni direktor Fijata. On je ranije rekao da će njegov naslednik doći iz kompanije. 

Markione je rekao da je dug nasledje koje je pratilo Fijat i Krajsler decenijama i da je brisanje duga osnovna promena u tome kako se gleda na kompaniju. Dug će biti eliminisan ovog meseca. 

„To predstavlja značajan medjaš u procesu lečenja strukturne slabosti“, rekao je Markione.

Markione je rekao da će Fiat Krajsler investirati devet milijardi evra u razvoju hibridnih vozila na struju i benzin, i potpuno električnih vozila, s namerom da nadoknadi svoj zaostatak u tom segmentu tržišta. Istovremeno kompanija neće odustati od proivzodnje vozila s motorima na unutrašnje sagorevanje. 

„Smanjenje naše zavisnosti od nafte jedna je najvećih izazova s kojim je suočena naša kompanija“, rekao je Markione predstavljajući poslovni plan.

On je rekao da u kompaniji FCA ne veruju u jedno rešenje, u magičnu formulu da se reši taj problem.

„Verujemo da treba da se ostvari kvantni skok, ceo sistem, politički, ekonomski in industrijski treba da rade zajedno s odgovarajućom dozom realizma zasnovanog na odgovarajućoj ravnoteži izmedju nivoa potrošnje, troškova i efikasnosti“, rekao je on. 

On je rekao da će istovremeno „konvencionalna vozila na unutrašnje sagorevanje nastaviti da postoje u velikoj većini proizvodnje“ kompanije. 

Fokus prezentacije bila su terenska vozila Džip (Jeep), kamioni RAM i premijum brendovi Maserati i Alfa Romeo koji zajedno donose najveći deo prihoda kompanije, rekao je Markioni. Planira se širenje vozila na električni pogon, pošto je to tehnologija u kojoj je kompanija Fijat Krajsler jako zaostajala. 

Uočljiv je bio izostanak brendova iz samog naziva firme Fijata i Krajslera koji predstavljaju manje profitabilna putnička vozila koja trenutno nisu najprivlačnija za kupce. To posebno važi za SAD gde Fijat Krajsler ostvaruje veći deo svoje dobiti, kao i za Kinu.

Svi modeli marke Džip (Jeep), Maserati i Alfa Romeo koji budu lansirani u narednih pet godina imaće neku verziju motora na struju, dok će se eliminisati dizeli, rečeno je na prezentaciji. 

Proizvodjač kamiona Ram će ograničiti svoje alternativne motore na kamion TRX, koji će biti konkurent Fordovom Raptoru. 

Šef marke Džip, Majk Menli nije rekao koji je cilj za prodaju 2022. godine, a sada se kreće oko 1,9 milion vozila godišnje. On je rekao da je trenutno jedno od svakih 17 terenskih vozila prodatih u svetu marke Jeep, i da očekuje da do 2022. bude jedno u svakih 12.

„Jeep“ će uvesti tri nova tipa vozila: malo gradsko terensko vozilo usmereno na kupce naviknute na limuzine i vozila s pet vrata, veće terensko vozilo s tri reda sedišta, i ekstra veliko terensko vozilo. 

Šef luksuznog brenda Maserati, Tim Kuniskis rekao je da brend namerava da se takmiči s Teslom sa električnim superautomobilom nazvanim Alfieri, koji će imati ubrzanje od 0-100 kilometara na sat za oko dve sekunde. Brend predvidja da će do 2022. prodaja da se udvostruči na 100.000 vozila godišnje. 

Maserati ulazi u ekskluzivni sporazum s Ferarijem za sve buduće motore, uključujući hibridne i pune električne baterije, a eliminisaće dizel vozila. 

„Sa električnim supervozilom može da izgleda da smo se usmerili na Teslu, i jesmo“, rekao je Kuniskis.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar