Direktor ICIJ: Objavljivanje Pandorinih papira se nastavlja

VAŠINGTON – Objavljivanje takozvanih Pandora papira očigledno će biti nastavljeno u narednih nekoliko nedelja, izjavio je direktor Međunarodnog konzorcijuma za istraživačko novinarstvo (ICIJ) Džerard Rajl.

„Ovo je tek prvi dan onoga što očekujemo da bude nekoliko nedelja objavljivanja priča iz naših dosijea. Omogućili smo da više od 600 novinara iz više od 100 zemlaja ima neograničen pristup originalnim dokumentima i oni i dalje rade na svojim pričama“, rekao je Rajl za Tas s.

On je dodao da ICIJ planira da objavi pojedine originale dokumenata iz Pandorinih papira.

„Planiramo da objavimo neke od podataka u narednih nekoliko meseci, kao što smo objavljivali i dokumente iz Panama papira, Rajskih papira i drugih“, naveo je Rajl.

Ranije danas objavljeno je da je u novinarskom istraživanju Pandorini papiri otkriveno da je više desetina sadašnjih i bivših državnika i moćnih milijardera povezano je sa kompanijama koje koriste poreske oaze.

Bankovni računi na ofšor lokacijama često su korišćeni da se tajno premeštaju ogromne sume novca i prikriva stvarni imetak.

U istraživanju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) i 150 medija širom sveta otkriveno je da je 330 javnih zvaničnika širom sveta povezano sa ofšor računima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar